Zelenski: U Bahmutu ostalo tek nekoliko civila

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski u današnjoj je izjavi rekao da ne postoji mjesto u istočnom gradu Bahmutu koje nije prekriveno krvlju. Zelenski je dodao da je u gradu, koji je prije rata s Rusijom bio dom za 70.000 ljudi, ostalo samo nekoliko civila.

"Nema sata kada se ne začuje užasan zvuk topništva i nema mjesta koje nije prekriveno krvlju. Ipak, Bahmut stoji", rekao je Zelenski.

Bitka u Bahmutu postala jedna od najžešćih u ratu Rusije i Ukrajine

Grad koji se nalazi u istočnoj regiji Donjecka već je mjesecima bio mjesto nemilosrdnih borbi. Ruske trupe pokušavaju prodrijeti u to područje u svojim nastojanjima da u potpunosti preuzmu kontrolu nad Donbasom, oslanjajući se uglavnom na plaćenike da to učine.

Zelenski je posjetio Bahmut ranije u prosincu, opisujući grad kao "ukrajinsku utvrdu na prvoj crti bojišnice". Bitka u Bahmutu postala je jedna od najžešćih u dosadašnjem ratu, a stanovnici su bili prisiljeni skloniti se pod zemlju i u zimskim uvjetima.

Neki vojni analitičari kažu da je Bahmut od male strateške vrijednosti za Rusiju, no drugi analitičari tvrde da bi njegovo zauzimanje otvorilo put do Slovjanska i Kramatorska - dva važna industrijska središta.

Pročitajte više