Zelenski: Nikada nećemo oprostiti ruskim vojnicima odgovornim za zločine u Buči

Foto: EPA

UKRAJINA nikada neće oprostiti ruskim vojnicima odgovornim za zločine u Buči, rekao je Volodimir Zelenski za vrijeme obilježavanja godišnjice ponovnog zauzimanja grada nakon 33 dana okupacije. Poslije povlačenja ruskih snaga na ulicama Buče otkrivena su tijela civila te je taj grad postao sinonim za rusku brutalnost. 

“Nikada nećemo zaboraviti žrtve ovog rata. Sigurno ćemo privesti pravdi sve ruske ubojice. Nikada nećemo oprostiti. Kaznit ćemo svakog tko je počinio zločine”, kazao je Zelenski, a prenosi The Guardian.  

Rusija negira da su njeni vojnici počinili ratne zločine

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je u oslobođenim područjima Kijevske regije ubijeno 1137 civila, od toga 461 u Buči. Među žrtvama je bilo 37 djece. Međunarodni istražitelji prikupljaju dokaze o pokolju u tom gradu. Reuters piše da je danas Buča puna života; mlade obitelji šetaju se središnjim ulicama, a okolo se čuju zvuci građevinskih radova.  

No po gradu su još vidljivi ožiljci iz rata, poput razrušenih zgrada i odlagališta punih uništenih automobila i vojnih vozila. Ograde duž Jablunske ulice, u kojoj su ubijeni deseci civila, još imaju rupe od metaka. Rusija negira da su njene snage počinile ratne zločine u Buči. 

Pročitajte više