Zelenski: Nismo imali dovoljno protuzračnih raketa da zaustavimo ruski napad

Foto: X

Nedostatak projektila protuzračne obrane spriječio je Ukrajinu da osujeti ruski raketni napad prošlog tjedna, u kojem je uništena najveća elektrana u regiji oko glavnog grada Kijeva, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a prenosi Reuters.

Komentari Zelenskog u skladu su s pozivima njegovih suradnika da im Zapad dostavi prijeko potrebno oružje kako bi se obranili od Rusije. To odražava tešku situaciju u kojoj se nalazi Ukrajina dok Rusija pojačava udare na njezin energetski sustav.

Zaustavili 7 projektila, no preostala 4 su uništila elektranu

"Napali su nas s 11 projektila. Uništili smo prvih sedam, a četiri su uništila elektranu Trypillia. Zašto? Zato što nije bilo više protuzračnih raketa. Ponestalo nam je raketa da obranimo Trypilliu", rekao je Zelenski.

On je ranije upozorio da je Ukrajina već morala donijeti teške odluke o tome kako će se zaštititi i da bi njegova zemlja mogla potpuno ostati bez obrambenih projektila ako ruski napadi budu brzi.

Uništena u udaru 11. ožujka, termoelektrana Trypillia bila je najveći energetski objekt u blizini Kijeva, a imala je kapacitet od 1800 megavata, više od prijeratnih potreba najvećeg ukrajinskog grada. Druge elektrane i uvoz za sada su popunili nedostatke energije, ali stanovnici su pozvani da štede struju.

 

Rusija ciljano gađa energetska postrojenja

Rusija je od sredine ožujka pojačala kombinirane napade raketama i bespilotnim letjelicama na ukrajinski mrežni sustav. To je drugi usklađeni ruski napad na energetski sustav otkako su ruske snage napale Ukrajinu prije više od dvije godine, a pokazao se mnogo razornijim od prvog.

U nedavnim napadima Ukrajina je izgubila oko 7 gigavata kapaciteta za proizvodnju električne energije, pri čemu su velike termoelektrane i prijenosni kapaciteti znatno oštećeni. Moskva kaže da su napadi usmjereni na degradaciju ukrajinske sposobnosti da se bori te da su osveta za nedavne napade unutar Rusije.

Zapadni saveznici oklijevali su poslati dodatnu protuzračnu obranu u Ukrajinu, koja kaže da joj je potrebno 25 sustava Patriot kako bi učinkovito pokrila svoj teritorij. Njemačka se obvezala isporučiti još jedan sustav nakon hitnih poziva iz Kijeva.

Pročitajte više