Zelenski potpisao sporazum s Portugalom. Obećano mu 126 milijuna eura vojne pomoći

Foto: EPA

Portugal je obećao 126 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini ove godine u sklopu sporazuma o bilateralnoj suradnji i sigurnosti potpisanog u utorak.

Sporazum koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom posjeta Lisabonu vrijedi deset godina, ali Portugal će podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno", rekao je portugalski premijer Luís Montenegro na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Zelenski je potpisao slične sporazume sa Španjolskom jučer i s Belgijom danas, no prethodni su sporazumi podrazumijevali veću potporu. Njegovi potezi za uspostavljanje bilateralnih sigurnosnih sporazuma temelje se na inicijativi bogatih demokratskih zemalja skupine G7.

Kijev treba pomoć u protuzračnoj obrani

Na marginama summita NATO-a u Litvi prošle godine, članice G7 složile su se da bi pojedine države trebale sklopiti bilateralne sporazume s Ukrajinom kako bi joj dugoročno zajamčili sigurnost. Počeo je s Britanijom, Njemačkom i Francuskom početkom godine.

Zelenski je sporazume potpisane ovaj tjedan nazvao "vrlo važnima", rekavši da se "ne radi samo o novcu". "Ovi desetogodišnji sporazumi ne znače da će rat trajati još 10 godina. To su strateški sporazumi koji uključuju modernizaciju i obnovu Ukrajine te humanitarnu pomoć", rekao je Zelenski.

Trenutačno Kijev prvenstveno treba pomoć u protuzračnoj obrani, što uključuje rakete, bespilotne letjelice i informacijske sustave. Ukrajini je ovo potrebno "kao voda u pustinji", rekao je. Njegovi posjeti Španjolskoj, Belgiji i Portugalu prvotno su bili planirani za sredinu mjeseca. Međutim Zelenski je otkazao sva inozemna putovanja zbog ruske ofenzive u istočnoj Harkivskoj regiji.
 

Pročitajte više