Zelenski: Rusi su oteli desetke tisuća naše djece. Uče ih da mrze Ukrajinu

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju pred svjetskim čelnicima na Općoj skupštini UN-a da je počinila genocid otmicom ukrajinske djece te je poručio da Kijev radi na pripremi globalnog mirovnog summita. U svom prvom obraćanju uživo Općoj skupštini UN-a nakon ruske agresije na njegovu zemlju 2022. rekao je da Ukrajina zna da je Rusija otela desetke tisuća djece.

"Mi pokušavamo djecu dovesti doma, a vrijeme prolazi. Što će im se dogoditi?" upitao se. Ukrajinski je predsjednik rekao da se tu djecu u Rusiji uči da mrze svoju zemlju, a sve veze s njihovim obiteljima su pokidane. Istaknuo je da je to "jasan genocid". Na mirovni summit koji je u pripremi Zelenski želi pozvati sve svjetske čelnike koji se protive agresiji Rusije na Ukrajinu.

"Rusija pokušava manipulirati globalnom nestašicom hrane"

"Razgovori i važne razmjene mišljenja o provedbi mirovnog plana već su se održali u Hirošimi, Kopenhagenu i Džedi. A mi pripremamo svjetski summit o miru. Sve vas pozivam - sve vas koji ne tolerirate nikakvu agresiju - da zajedno pripremimo taj summit", kazao je.

Istaknuo je i da Rusija pokušava manipulirati globalnom nestašicom hrane kako bi dobila međunarodno priznanje ukrajinskog teritorija.

Zelenski je kazao kako se "okupator mora vratiti na svoju zemlju" te dodao da "Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije nitko u svijetu ne usudi napasti ni jednu zemlju". Govor je završio riječima "Slava Ukrajini", a na kraju je dobio pljesak dug 30-ak sekundi.

Pročitajte više