Zelenski: Stabilizirali smo stanje na novom frontu. Okupator će biti uništen

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se situacija u Harkivskoj regiji na istoku Ukrajine, koja je pod teškim napadom ruskih snaga, djelomično stabilizirala. "Okupator koji je napao Harkivsku regiju bit će uništen svim raspoloživim sredstvima", rekao je Zelenski u večernjoj videoporuci u Kijevu. "Topništvo, bespilotne letjelice i naše pješaštvo djeluju prilično precizno", dodao je.

Situacija u Harkivskoj regiji izuzetno je napeta zbog ruskih teritorijalnih dobitaka posljednjih tjedana. Ukrajinski Glavni stožer opisao je borbe kao intenzivne. Sad i zapadni vojni stručnjaci primjećuju usporavanje ruskih napada.

U svojoj videoporuci rekao je da se obrambene aktivnosti kijevskih trupa nastavljaju, posebice u gradu Vovčansku blizu ruske granice. Kaže da se u isto vrijeme oružane snage usredotočuju na druge sektore, uključujući grad Kupjansk u Harkivskoj regiji i Pokrovsk u Doneckoj regiji.

Rusi osvajaju duž fronta

Ukrajinski predsjednik još je jednom naglasio da Ukrajina mora biti opremljena svim mogućim sredstvima za odbijanje neprijatelja. U invaziji koja traje već više od dvije godine Rusija je nedavno intenzivirala napade na Harkivsku regiju i postigla taktičke uspjehe.

Zauzimanje Vovčanska u Harkivskoj regiji, 5 km od granice, bio bi najveći dobitak Rusije otkako je u petak pokrenula napad na regiju, čime je otvorila novi ratni front. Napad je ukrajinske snage, koje drže 1000 km dugu crtu bojišnice na istoku i jugu, izbacio iz ravnoteže uoči "velike ruske ofenzive", kako ju je Zelenski nazvao.

Moskva već mjesecima polako osvaja teren na istoku. "Situacija je izuzetno teška. Neprijatelj zauzima položaje na ulicama grada Vovčanska", rekao je na Facebooku Oleksij Harkivskij, načelnik policije Vovčanska.

Dmitro Lazutkin, glasnogovornik ministarstva obrane, rekao je da su "neke" ruske pješačke skupine ušle u grad. Ukrajinske snage kasnije su ih uspjele "djelomično" potisnuti, rekao je glavni stožer, ali su "obrambene akcije" bjesnile na sjevernim i sjeverozapadnim rubovima grada.

U kasnonoćnom izvješću koje je izdao ukrajinski Glavni stožer navodi se da su ukrajinske trupe odbile četiri ruska napada duž granice, a borbe su bjesnile u blizini niza sela.

Snage su "nastavile s izvođenjem stabilizacijskih poteza" u blizini Vovčanska. U izvješću se navodi da je teška borba natjerala vojsku da premjesti neke trupe u blizini Kupjanska na jugoistok, područje na kojem su se posljednjih mjeseci vodile teške borbe.

Pročitajte više