Zelenski u Washingtonu: Nadam se da Ukrajina može računati na pomoć SAD-a

Ilustracija: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je danas na Sveučilištu nacionalne obrane SAD-a kako se nada da još uvijek može računati na Sjedinjenje Američke Države, čime je započeo ključni posjet Washingtonu u jeku pitanja o vitalnoj američkoj sigurnosnoj pomoći.

"Nećemo odustati. Znamo što nam je činiti i možete računati na Ukrajinu, a nadamo se da u jednakoj mjeri možemo računati na vas", kazao je Zelenski u svom obraćanju Sveučilištu nacionalne obrane SAD-a (National Defense University).

Zelenski sutra na sastanku u Bijeloj kući s kongresnicima

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena upozorila je Kongres da bi neobnavljanje vojne pomoći Ukrajini moglo preokrenuti gotovo dvogodišnji rat u korist Rusije, stvarajući prijetnje nacionalnoj sigurnosti za Zapad.

Zelenski je pozvan sutra na sastanke u Bijeloj kući i s kongresnicima. Mnogi republikanski zastupnici doveli su u pitanje nastavak pomoći Ukrajini.

Američki ministar obrane: Potpora Ukrajini je nepokolebljiva

Američki ministar obrane Lloyd Austin upozorio je da se Putin još uvijek nada da će postići pobjedu u Ukrajini. Austin je također ponudio jamstva o "nepokolebljivoj" potpori SAD-a toj zemlji.

"Unatoč svojim zločinima i unatoč izolaciji, Putin i dalje vjeruje da može nadživjeti Ukrajinu i da može nadživjeti Ameriku. Ali nije u pravu", rekao je Austin uz pljesak.

"Američke obveze se moraju poštovati", dodao je, očito apeliravši na Kongres.

Kongres nije odobrio nikakva sredstva otkako su republikanci preuzeli u siječnju Zastupnički dom

Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od ruske invazije u veljači 2022., ali nije odobrio nikakva sredstva otkako su republikanci preuzeli Zastupnički dom od demokrata u siječnju.

Do sredine studenog, ministarstvo obrane SAD-a iskoristilo je 97 posto od 62.3 milijarde dolara dodatnog financiranja Ukrajine, a State Department je iskoristio svih 4.7 milijardi dolara sredstava vojne pomoći Ukrajini koja su mu bila dodijeljena, izjavila je prošli tjedan direktorica ureda za upravljanje i proračun Bijele kuće Shalanda Young.

Pročitajte više