Zelenskij: Neće biti pregovora ako Rusija održi referendume o odcjepljenju

Screenshot: Volodimir Zelenskij/Facebook

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je jučer da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontroliraju velike dijelove teritorija u Donbasu, na istoku Ukrajine, i na jugu zemlje. Tamošnji dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendume.

"Nećemo se odreći ničega što je naše"

U svojem večernjem obraćanju Zelenskij je rekao da Kijev ustraje u svojem stajalištu da neće prepustiti nimalo teritorija Rusiji.

 

"Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvijek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše", rekao je. 

"Ako okupatori krenu putem pseudoreferenduma, uskratit će si bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, koji će ruskoj strani očito u nekom trenutku trebati."

Slab napredak pregovora

Ruski i ukrajinski dužnosnici održali su nekoliko krugova razgovora od početka invazije u veljači. No postignut je slab napredak i od kraja ožujka nije bilo sastanaka, a za to se dvije strane međusobno okrivljuju.

Ruske snage drže većinu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i mjesni dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendum o priključenju Rusiji za nekoliko tjedana ili mjeseci. Proruski separatisti održali su referendume o neovisnosti u Donbasu i proglasili tzv. narodne republike. Kremlj ih je priznao pred početak invazije.

Guverner Luhanska, regije koja je gotovo u cijelosti pod ruskim nadzorom već nekoliko tjedana, rekao je tijekom vikenda da Rusija priprema novi referendum u novoosvojenim područjima i da stanovnicima nudi povlastice ako se odazovu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više