Zelenskij objavio nove podatke o oslobođenom teritoriju u Hersonu, još se povećao

Foto: Profimedia

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij večeras je potvrdio da su njegove snage ponovno zauzele više od 500 četvornih kilometara teritorija u Hersonu.

Pojasnio je da se ovi teritorijalni dobici odnose se na razdoblje od 1. listopada i da se odnose samo na južnu regiju Herson. Ukrajina je ranije danas objavila da je oslobođeno 400 četvornih kilometara u Hersonu, no taj se broj, prema Zelenskom, dodatno povećao. 

Dodao je da je bilo dodatnih uspjeha na istoku.

Zelenskij je ranije poručio da je Rusija je "najantieuropskija država na svijetu". Rekao je to europskim čelnicima okupljenima na prvom skupu Europske političke zajednice i zatražio da pomognu i uvedu još sankcija Rusji, prenose agencije. 

Na dan kada je Ukrajina prvi put objavila da je na jugu oslobodila 400 km četvornih od ruske okupacije, Zelenskij je u obraćanju putem video veze upozorio koliku opasnost predstavlja Rusija.

Rusija sada ima samo jednu politiku, a to je "rat protiv Ukrajine, protiv Europe, protiv svijeta", rekao je Zelenskij, prenosi agencija dpa. 

Šefove država i vlada okupljene u Pragu pozvao je da učine sve što mogu da zaustave rat u njegovoj zemlji.

Pozvao je na još sankcija protiv Rusije, jaču vojnu potporu Ukrajini kako "ruski tenkovi ne bi došli do Varšave ili Praga", te sigurnosna jamstva dok se njegova zemlja ne pridruži NATO-u.

"Treba kazniti agresora", naglasio je, dodajući: "Doći će dan kada će rusko zlo izgubiti".

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više