Želita Tomić izašla iz programa zaštite svjedoka prije godinu i pol, nitko ne zna gdje je!

ŽELITA TOMIĆ, Uskokova zaštićena svjedokinja u postupku protiv Jakše Cvitanovića Cvika i korčulanske narko hobotnice, izašla je iz programa zaštite svjedoka još 28. svibnja prošle godine. Izvijestila je tako dubrovačka policija splitski Županijski sud.

Nema je na Korčuli, zadnje poznato boravište na zagrebačkoj Trešnjevci

Izazvalo je to nemale probleme, jer Želitu u Splitu traže zbog svjedočenja protiv Cvika, ali i bivšeg dečka Vedrana Biuka, kojeg je u istrazi i policiji teretila da joj je prodavao i davao heroin.

Obavijest da je Želita izašla iz programa stigla je sutkinji Ivoni Rupić prije dva dana. Neće previše komplicirati, naložit će dubrovačkoj policiji da je dovedu na ročište zakazano za konac idućeg mjeseca.

Nevolja je u tome što Želita izgleda nije na prijavljenoj adresi kod roditelja u Blatu na Korčuli. Ne viđaju je po otoku, a zadnje poznato boravište bilo joj je na zagrebačkoj Trešnjevci. Na njezinom saslušanju inzistirala je obrana Vedrana Biuka, vjerojatno i zato da bi se Želita u sudnici suočila sa bivšim dečkom, koji je inače duplo stariji od nje i uživa u vojnoj penziji od 8 tisuća kuna.

Često je hvatali s drogom, hoće li joj sud vjerovati bez materijalnih dokaza?

Bez Želitinog pojavljivanja u sudnici neće ići ni u drugom postupku za dilersku skupinu Jakše Cvitanovića Cvika. Upravo je Tomićka svojim iskazom optužila cijelu organizaciju, među ostalim i Cvikovu dragu, dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu, koju je vidjela kako dodaje drogu.

Teško će se Želita othrvati pritisku iskusnih branitelja, ali i samih optuženika. Policija ju je svako malo hvatala s heroinom, pa je za svoju slobodu rado i često bila spremna cinkati ljude. S pokrićem ili ne, teško će biti utvrditi jer nedostaju materijalni dokazi, tj. zaplijenjena droga.

Vjerodostojnost joj je ozbiljno narušena na suđenju za otmicu. Predsjednica korčulanskog Općinskog suda Marija Skokandić dvaput je oslobađala trojicu optuženu da su kidnapirali Želitu. Ni ona, ni članovi njezine obitelji nisu sudu mogli precizirati kad je zapravo oteta. U rujnu ili listopadu 2006. godine. Na koncu se ispostavilo da je za vrijeme njezinog zatočeništva u objektu Šumarije obavljena inventura.

Želita ponovno s pancirkom u sudnicu, ali je prvo moraju pronaći

Već godinu i po čeka se odluka Županijskog suda u Dubrovniku u tom postupku. Vjerojatno se ne želi brzati s pravorijekom kako se ne bi kompromitirao postupak protiv Cvika, jer bi u slučaju pravomoćne oslobađajuće presude Cvikova obrana imala dovoljno argumenata da sud uvjeri kako je njezino svjedočenje ništavno. 

Sudac Zoran Matulović, zadužen za Cvika i ekipu, nada se da će sve proći bez problema i da će mu Želitu u utorak dovesti u sudnicu. Nisu mu poznate nikakve posebne mjere zaštite, no vjerojatno će uslijediti sličan spektakl kao i koncem 2006. godine na Korčuli kad su Želitu doveli policijskim brodom u pancirki, dok su po krovovima stražarili snajperisti. Normalno, pod uvjetom da Želitu do tad pronađu. 

Pročitajte više