Željka Antunović: Podnošenjem ostavke Račan nije potpisao političku oporuku

GOSTUJUĆI u "Temi dana" na Novoj TV Željka Antunović nije se složila s novinarskom sugestijom da je dosadašnji predsjednik SDP-a podnijevši ostavku na to mjesto potpisao "političku oporuku", objasnivši kako je to bila "prije njegova zadnja aktivna politička poruka".

"Poruka koju je, obazloživši ju i potpisavši pred nama, poslao, zapravo je bila njegova posljednja aktivna politička poruka. Ovim je činom zapravo poslao poruku da je ono što je njemu najvažnije socijaldemokracija, a od nas očekuje da ju nastavimo širiti i da u izbornoj godini pokušamo pridobiti što veći broj građana i građanki koji će ideju socijaldemokracije prepoznati kao onu koja donosi prosperitet", kaže Antunović.

Upitana o tomu hoće li Račan i nakon podnesene ostavke ostati na neki način "trener s klupe" koji će i dalje sudjelovati u radu stranke, Račanova zamjenica odgovara: "Ivica zamišlja SDP koji će biti jedinstven i čvrst i koji će biti najjača politička snaga u Hrvatskoj. Njegova je sugestija da se na izvanrednoj izbornoj konvenciji SDP-a odluči o novom vodstvu", kaže Antunović, koja na pitanje kako će izgledati kandidatura za novog predsjednika SDP-a odgovara kako će, bez obzira na to što će konvencija biti izvanredna, kandidatura biti provedena na temelju propisanog Statuta.

"Predsjednika predlažu članovi SDP-a, kandidatura će se odvijati prema propisanim pravilima, kako za sva mjesta koja se biraju, tako i za ovo predsjedničko, provest će se prethodno političke rasprave i političke konzultacije. Mislim da će SDP vrlo brzo usuglasiti političke stavove jer to je vrlo važno u izbornoj godini", kaže Antunović i najavljuje kako SDP neće previše vremana utrošiti na unutarstanačke izbore.

Upitana o tome postoji li mogućnost, ako se ona kandidira za predsjednicu stranke i pobjedi, da Jurčić ipak bude kandidat za premijera, ili će obje funkcije biti utjelovljene u jednoj osobi s obzirom na špekulacije da "njih dvoje ne idu zajedno", Antunović kratko odgovara: "O tome će odluka biti donesena na konvenciji".

Prema stranačkom statutu, izborna konvencija stranke mora se održati u roku od 90 dana nakon ostavke predsjednika stranke. SDP je konvenciju, podsjećamo, zakazao za 21. travnja.

B.S.
Foto: Sandro Lendler

Pročitajte više