Željka Markić prozvala zagrebačku školu zbog trans učenika. Škola joj odgovorila

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

JUČER je u saboru održana kontroverzna sjednica Odbora za mlade i obitelj na temu "Porast broja transrodne djece i mladih ljudi u Republici Hrvatskoj: Mogući uzroci i kliničke posljedice". 

U najavi sjednice naglašeno je da je kroz proteklih sedam godina zabilježen "porast problematike spolne orijentacije u djece i adolescenata i ta se stanja najčešće opisuju terminima "rodna disforija" ili "rodna inkogruencija". Oba termina odnose se na duševni stres života u spolu u kojem je osoba rođena, a kojem po svojem unutarnjem identitetu ne pripada.

Burna sjednica Odbora za mlade i obitelj

Kontroverze je naročito izazvalo pozivanje Željke Markić u svojstvu stručnjakinje za transrodnost. Liderica konzervativne udruge U ime obitelji poznata je po svojoj borbi protiv LGBT prava, a sada su na red došli i transrodni ljudi.

>> VIDEO Burna rasprava o transrodnosti u saboru, kao stručnjak pozvana Željka Markić

Na to je upozorila zastupnica zeleno-lijevog Kluba Ivana Kekin, koja je rekla da su pozvani stručnjaci nekompetentni govoriti o ovoj temi na sjednici jer, kako kaže, nisu proveli vrijeme baveći se transrodnim mladima i djecom. 

Kekin je zaključila da neće dati potporu i legitimitet lažnim stručnjacima te je spomenula Željku Markić i Hermana Vukušića, koji sudjeluju na tematskoj sjednici, a lijeva opozicija napustila je sjednicu.

Željka Markić: U Školi za primijenjene umjetnosti ima velik broj djece koja izražavaju disforične tegobe

Željka Markić je održala svoj planirani govor.

"Prvo, javljaju nam se nastavnici i roditelji iz hrvatskih škola da dobivaju uputu da djecu koja se osjećaju transrodno oslovljavaju zamjenicom suprotnog spola. Dakle, da npr. biološkog dječaka oslovljavaju u ženskom rodu ili suprotno. Ono što smo dobili kao informacije jest da postoje neke škole u Zagrebu u kojima ima velik broj djece koja izražavaju disforične tegobe. Kao na primjer Škola za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. I škole u kojima ima malo takve djece i mladih", kazala je.

"Prema informacijama koje imamo, s ostalom djecom i mladima se ne radi, ne provjerava se kako oni doživljavaju da svog dojučerašnjeg kolegu, dječaka, moraju oslovljavati u ženskom rodu. Ne provjerava se kako oni, dakle druga djeca u razredu to doživljavaju", rekla je Markić jučer u saboru tijekom svojeg izlaganja.

Zašto Željka Markić sakuplja privatne informacije o učenicima?

Markić je, dakle, otvoreno priznala da skuplja informacije o tuđoj djeci i stanju u školama te je izrijekom prozvala zagrebačku Školu za primijenjene umjetnosti i dizajn. Pitali smo ih za komentar izjava Željke Markić.

"Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u potpunosti primjenjuje  Opću uredbu o zaštiti podataka te se svi podaci o učenicima štite sukladno navedenoj Uredbi", kažu u odgovoru koji potpisuje ravnatelj Filip Pintarić.

S obzirom na to da škola štiti privatne podatke svojih učenika, zabrinjavajuće je što Željka Markić akumulira podatke o učenicima Škole za primijenjene umjetnosti, i to bez dozvole njihovih roditelja.

Škola za primijenjene umjetnosti: "Ne smatramo vrijednim komentirati gospođu Markić"

Kada je riječ o transrodnim učenicima, ravnatelj Pintarić ističe da postupaju "u skladu s rješenjem državne uprave o promjeni imena, prema preporukama liječnika specijalista te u suradnji s roditeljima, uvažavajući pritom specifičnost svakog pojedinog slučaja".

A što kažu na prozivke Željke Markić?

"Otvorena smo, tolerantna i uključiva škola i time se ponosimo. Slijedom navedenog, jučerašnje izjave gospođe Markić ne smatramo vrijednima komentirati", poručili su iz Škole za primijenjene umjetnosti i dizajn.
 

Pročitajte više