Zemlje EU počele koordinirano pozivati ruske ambasadore na razgovore

Ilustracija: EPA

ZEMLJE Europske unije počele su pozivati ruske veleposlanike na konzultacije, u sklopu koordiniranog odgovora na rusko nezakonito pripajanje ukrajinskih teritorija, rekao je danas dužnosnik EU za dpa.

Njemačka je pozvala ruskog veleposlanika u Berlinu, potvrdilo je za dpa njemačko ministarstvo vanjskih poslova. Ruski veleposlanici u Italiji, Austriji i Danskoj pozvani su u ponedjeljak na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova. Belgija je već u petak pozvala ruskog veleposlanika.

Taj je potez koordinirala Europska služba za vanjsko djelovanje (ESVD), kazao je za dpa izvor iz diplomacije EU.

Podrška Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u petak aneksiju četiriju ukrajinskih regija - Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje - nakon što je Rusija održala ono što je nazvala referendumima u okupiranim područjima Ukrajine.

Zapadne vlade i Kijev rekli su da su referendumi kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je danas ponovio potporu svoje zemlje Ukrajini u telefonskom razgovoru s predsjednikom Volodimirom Zelenskijim.

Macron je uvjerio svog ukrajinskog kolegu u odlučnost Francuske da pomogne Ukrajini u obnovi punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta te da surađuje s europskim partnerima na novim sankcijama, priopćila je Elizejska palača.

Otmica direktora nuklearne elektrane Zaporižja

Francuski predsjednik također je osudio rusko uhićenje čelnika okupirane nuklearne elektrane Zaporižja, navodi se u priopćenju.

Ukrajina je u subotu optužila ruske vlasti za otmicu direktora elektrane Ihora Murašova.

Kijev tvrdi da su ruske snage izvukle Murašova iz njegova automobila kod elektrane te da su ga s povezom preko očiju prevezle na nepoznatu lokaciju.

Ruske su vlasti kasnije obavijestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je Murašov "privremeno zadržan kako bi odgovorio na pitanja", kazao je glasnogovornik IAEA-e.

Tijekom telefonskog razgovora oba su se predsjednika složila da je hitno potrebno omogućiti zamjenu ukrajinskih zaposlenika koji osiguravaju rad i sigurnost elektrane, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više