Žena iz Hong Konga morala biti u kući sa zaraženim poslodavcem, oboljela je

Foto: Epa

KADA je epidemija koronavirusa došla do Hong Konga, kućepaziteljica Jinkie Alhambra pridržavala se savjeta vlade i ostala je kod kuće na svoj slobodan dan. Ipak se zarazila virusom Sars-CoV-2 u stanu u kojem je, prema zakonu ovog grada, dužna živjeti sa svojim poslodavcem, piše CNN.

"To je ironija. Bila sam frustrirana, ali morate nastaviti dalje, suočiti se s tim, ne možete biti zlopamtilo", rekla je Alhambra.

Slobodni dani najčešće se provode u društvu prijatelja, na javnim mjestima, ali od 30. siječnja vlada je od 390.000 radnika tražila da ostanu kod kuće kako bi spriječili širenje virusa. Do sada je potvrđeno da je 16 Filipinaca u Hong Kongu zaraženo, od kojih su većina kućepazitelji. Iz filipinskog konzulata kažu da su poslodavci koji su putovali u inozemstvo zarazili većinu ovih radnika.

Uvezeni slučajevi

Prema Alhambrinim riječima, njen je poslodavac nedavno bio na putovanju po Indiji, nakon kojeg je kratko boravio u Hong Kongu, da bi odletio za Kanadu. Kanadske vlasti su tada javile Hong Kongu da je jedan radnik pozitivan na novi virus. Alhambra i jedan član poslodavčeve obitelji bili su pozitivni kada su kasnije testirani na virus.

Alhambra, majka dvoje djece, koja već 15 godina radi izvan svoje zemlje, bila je zaposlena u Dubaiju, Singapuru i na kraju u Hong Kongu, a prve simptome bolesti dobila je početkom ožujka.

"Prije nego što su me hospitalizirali, glava mi je pulsirala, grlo mi je bilo strašno suho i imala sam blago povišenu temperaturu, a onda su me oči počele peći i pojavio se suhi kašalj", kaže Alhambra.

Ranjiviji nego ikad

Zbog epidemije koronavirusa kućepazitelji su ugroženiji nego ikad.

"Kućepazitelji se suočavaju s mnogo rizika jer se oni brinu o obiteljima, starijim ljudima i bolesnima. Oni nemaju društvenu zaštitu u koju spadaju plaćeno bolovanje i naknada za nezaposlene", kaže Elizabet Tang iz Federacije kućepazitelja.

Još jedan problem s kućepaziteljima je to što zakon od njih traži da se vrate u svoju domovinu između dva ugovora. Ipak, ograničenje putovanja otežalo je sve ovo. Filipini su već 2. veljače zabranili dolazak putnika iz Kine i Hong Konga, ali su nekoliko tjedana kasnije iz ovoga izuzeli kućepazitelje. Sada, kada se ovi radnici rade u Hong Kong, moraju biti 14 dana u karanteni. Kako bi olakšala ova ograničenja, vlada Hong Konga je 4. veljače dopustila produženje ugovora i viza kućepaziteljima.

"Držim se, molim se!"

Svi stanovnici Hong Konga koji su oboljeli od Covida-19 imaju besplatan tretman, a Alhambra i dalje dobiva plaću tijekom oporavka.

"Držim se, molim se, trudim se da zabavim sebe, gledam Netflix i slično", kaže ona.

Ona se nadala da će biti otpuštena iz bolnice u nedjelju. Primila je antivirusne lijekove koji se obično daju pacijentima oboljelim od HIV-a, a čije testiranje je dopušteno u Hong Kongu početkom mjeseca. Sada se osjeća bolje i test je dva puta pokazao da je negativna. Međutim, na trećem testiranju bila je pozitivna. U Hong Kongu zaraženi koronavirusom moraju biti negativni tri uzastopna puta kako bi bili pušteni iz bolnice.

Pročitajte više