Žena iz Kutine nasjela na prevaru pa ostala bez novca. Policija ima upozorenje

Ilustracija: Shutterstock

Policiji u Kutini je prijavljena računalna prevara počinjena na štetu 44-godišnjakinje, objavila je PU sisačko-moslavačka.

Oštećenoj je nakon kupnje preko interneta pristigla poruka u kojoj se nalazila poveznica, gdje je nakon otvaranja upisala svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice, nakon čega joj je s računa skinut novac.

Upozorenje policije

Policija je ponovno objavila upozorenje građanima i savjete kako da ne postanu žrtve računalne prevare.

"Svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću te radimo i zabavljamo se.

Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti. Danas kriminalci imaju još više mogućnosti za različite prevare putem interneta, u kojem su žrtve trgovci i potrošači, svi oni koji kupuju i prodaju", upozorava policija.

Kako biste lakše prepoznali prevare i da ne postanete iduća žrtva, policija navodi kako prepoznati glavne indikatore prijevare:

  • slanje poveznice (linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,
  • lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),
  • jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka s debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice),
  • zahtjev za pristup internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),
  • također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke s pozivnih brojeva drugih zemalja, ali i brojevi hrvatskih mreža.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.