Žena koja je optužila Bidena za silovanje pobjegla u Moskvu. Traži državljanstvo

Screenshot: Twitter

TARA Reade, 59-godišnja Amerikanka koja je optužila američkog predsjednika Joea Bidena da ju je seksualno zlostavljao, doletjela je u Moskvu i traži rusko državljanstvo. Govoreći za rusku državnu novinsku kuću, poručila je da se osjeća sigurno u zemlji i da želi ostati.

Reade je tvrdila da ju je Biden napao dok je radila u njegovom kongresnom uredu 1993. godine, što je on oštro demantirao. "To se nikada nije dogodilo", kazao je aktualni američki predsjednik. Reade je radila kao Bidenova pomoćnica dok je on bio senator Delawarea, piše BBC.

Dospjela je na naslovnice 2020., dok je njegova predsjednička kampanja bila u tijeku, kada je tvrdila da ju je napao u hodniku Capitol Hilla. Optužila ga je da ju je natjerao uza zid i stavio joj ruke ispod košulje i suknje. "Kad sam izašla iz aviona u Moskvi, prvi put nakon jako dugo vremena osjećala sam se sigurno, saslušano i poštovano", naglasila je Reade u intervjuu za Sputnik.

"Obećavam da ću biti dobar građanin"

Rekla je da je napustila SAD nakon što joj je republikanski političar rekao da je u fizičkoj opasnosti. "(Željela bih) podnijeti zahtjev za državljanstvo u Rusiji, od predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina... Obećavam da ću biti dobar građanin", istaknula je, dodajući kako se nada da će zadržati svoje američko državljanstvo.

Reade je bila jedna od nekoliko žena koje su istupile 2019. i 2020. i optužile Bidena za neprikladno dodirivanje, grljenje ili ljubljenje. Rekla je da je podnijela žalbu iako o tome nije pronađen nikakav zapis i nije jasno je li njezina tvrdnja službeno istražena. Bidenov glasnogovornik je rekao kako vjeruje da žene "imaju pravo biti saslušane", ali da se navodni incident "apsolutno nije dogodio".

Pročitajte više

 

Pročitajte više