FOTO Muškarci kleče i mole, žena stala između njih. Na majici joj piše "Nepokoreni"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

MOLITELJI ugrožavaju prava žena kojih nema među njima, poručila je performansom Tiha misa multimedijalna umjetnica Arijana Lekić-Fridrih na splitskom Peristilu, reagirajući na klečanje muškaraca koji su molili krunicu.

 

Ovo je prvi put da je ta zagrebačka umjetnica u Splitu priredila performans koji izvodi u Zagrebu prilikom klečanja muškaraca  i molitve krunice.

Lekić-Fridrih je najprije ispred obližnje crkve dočekala molitelje koji su, kako tvrdi, primili pomazanje u crkvi te je hodom s njima u procesiji do Peristila stavljala na tlo latice ruže "u znak zaštite ženskih prava".

"Ovo je predizborna godina, priprema se i referendum o zabrani prava na pobačaj, a mi nećemo dozvoliti da se ženama oduzimaju prava", rekla je novinarima. Molitelji, po njenom tumačenju, zagovaraju autoritet muškaraca u obitelji te da "oni odlučuju o pobačaju".

Također, kaže, molitelji bi trebali moliti za žene žrtve muškog nasilja, spomenuvši pritom i prošlogodišnje ubojstvo žene u splitskoj trgovini Lidl koje je počinio muškarac.

Tijekom trajanja molitve krunice i klečanja muškaraca na Peristilu Lekić-Fridrih je najprije stajala na stepenicama Peristila,  potom je sišla i stala ispred licem okrenutim prema moliteljima. Na kraju molitve je i prošetala između njih.

Ona je tom prigodom bila odjevena u bijelu majicu s natpisom "Nepokoreni". Nekoliko žena iz udruge Domina koje su podržale performans nosilo je kišobran s natpisom "Samo ljubav". "Molitelji prije molitve dobiju pomazanje u crkvi i oko toga bi se trebao izjasniti Kaptol", naglasila je Lekić-Fridrih.

Poručila je kako inicijativa molitelja "nema nikakve veze s kršćanskim vrijednostima i s onim u što pravi vjernici vjeruju".

Kazala je kako su klečanje i molitve na Peristilu u Splitu specifični jer "autobusom iz Poljske  dovezu molitelje". Molitelji za sebe tvrde da su "Marijini ratnici", a na molitvu na Peristil donijeli su kip Gospe Fatimske te zastave s Marijinim likom i hrvatsku državnu zastavu.

 

Video: Dalmatinski portal

Pročitajte više