Žena u Brazilu rodila nakon transplantacije maternice od preminule donorice

Ilustracija: 123rf

ŽENA u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantirana maternica od preminule donorice. Kako javlja Guardian, ovo je prvi takav uspješan zahvat.

Liječnici su ranije u zemljama poput Švedske i SAD-a uspješno transplantirali maternice od živućih donora, a nakon tih transplantacija žene kojima su maternice transplantirane su rađale djecu.

Značajan napredak

No, kako piše Guardian, u ovom slučaju stručnjaci kažu da se radi o značajnom napretku, jer je po prvi put rođeno dijete nakon što je transplantirana maternica od preminule donorice.

Liječnik koji vodi ovo istraživanje pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

"Kod preminulog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po donora. Osim toga, manji su i troškovi jer nema hospitalizacije, a ni jako duge operacije donora", poručio je doktor Dani Ejzenberg sa Sveučilišta u Sao Paulu, koji vodi ovo istraživanje. 

Ejzenberg je rekao da je i sam pronalazak živućeg donora jako težak te logistički izazovan.

Maternica uklonjena nakon rođenja djeteta

Guardian javlja i kako ovo nije prva transplantacija maternice s preminulog na živućeg donora, ali napominju kako je ovo prvi slučaj u kojemu je nakon transplantacije s preminulog donora rođeno dijete. Tim liječnika je rekao kako je rođena djevojčica koja je zdrava te koja se normalno razvija.

Maternica je transplantirana iz tijela žene koja je preminula od izlijeva krvi u mozak. Imala je 45 godina i do tada je rodila troje djece. Primateljica organa bila je 32-godišnja žena koja je rođena bez maternice. Ona je već mjesec dana nakon transplantacije dobila prvu menstruaciju, a nakon sedam mjeseci došlo je do umjetne oplodnje. Trudnoća je prošla normalno, a dijete je rođeno carskim rezom. 

Nakon rođenja djeteta, maternica je uklonjena iz tijela žene kojoj je donirana u istom zahvat u kojemu je dijete rođeno carskim rezom. Liječnici su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da tijelo ne bi odbacilo transplantirani organ.

Pročitajte više