Žene s Grenlanda tuže Dansku. Kad su bile male, prisilno su im ugradili kontracepciju

Ilustracija: Shutterstock

Skupina žena s Grenlanda tuži Dansku, nekadašnjeg kolonijalnog vladara tog arktičkog otoka, zbog prisilne kontracepcije provedene 60-ih godina prošlog stoljeća i traže novčanu odštetu, priopćili su njihovi odvjetnici. Kampanja kontrole rađanja izbila je na vidjelo kada je danska javna radiotelevizija DR 2022. izvijestila da je prema službenim podacima između 1966. i 1970. ženama i djevojčicama od 13 godina bez znanja ili pristanka ugrađeno 4500 intrauterinih uložaka (IUD), tzv. hormonskih spirala.

Ovo je jedan od nekoliko slučajeva koji otkrivaju nedolično postupanje danskih vlasti prema ljudima u svojoj bivšoj koloniji. Grenland je bio danska kolonija do 1953., a sada je poluautonomni teritorij Danske s brojem stanovnika od samo 57.000. U listopadu je skupina žena, sada u 70-im i 80-im godinama života, od Danske zatražila odštetu od 300.000 danskih kruna (43.630 američkih dolara).

"Moje klijentice vjeruju da su bile podvrgnute kršenju ljudskih prava jer im je IUD usađen protiv njihove volje, a u većini slučajeva u vrijeme dok su još bile djevojčice", rekao je odvjetnik skupne žena Mads Pramming. Tužba je službeno podnesena protiv danskog ministarstva zdravstva.

Danska država nije prihvatila tužbu navodeći kao razlog istragu koja je u tijeku, a trebala bi utvrditi razmjere tih slučajeva i postupak donošenja odluka koji je rezultirao kampanjom u razdoblju od 1960. do 1991., kada je Grenland preuzeo kontrolu nad ministarstvom zdravstva.

Pročitajte više