Žene na Bliskom istoku i sjeveru Afrike upravljaju s manje od 5 posto kompanija

Foto: EPA

Manje od 5 posto kompanija na Bliskom istoku i sjeveru Afrike imaju na izvršnim funkcijama žene, pa su Unija za Mediteran (UfM) i Udruga arapskih banaka organizirale konferenciju u cilju jačanja uloge žena u poslovnom svijetu.

Konferencija je održana jučer u glavnom egipatskom gradu Kairu, u osvit Međunarodnog dana žena. Sastojala se od šest panel rasprava i dodjele nagrada inovativnim „start-up“ kompanijama koje vode žene.

„Naše okupljanje u Kairu nije proslava, nego poziv na akciju“, rekao je Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran, organizacije s 43 zemlje.

Kamel, egipatski diplomat, izjavio je da je na području Bliskog istoka i Afrike (MENA) osjetna razlika u položaju između muškaraca i žena, napose u financijskom sektoru. „Manje od 5 posto poslovnih subjekata vode žene, značajno ispod svjetskog prosjeka od 23 do 26 posto“, izjavio je.

"Želimo ojačati okruženje za žene"

„Žurna je stoga potreba uključiti žene na tržište rada, a upravo je to u središtu naše misije“, dodao je Kamel. Osim Unije za Mediteran, čije se sjedište nalazi u Barceloni, i Unija Arapskih banaka na svom čelu ima muškarca. Njen glavni tajnik Fattouh Wissam rekao je da predano rade „na smanjivanju rodne razlike u financijskom sektoru“ na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

„Želimo ojačati okruženje za žene te im otvoriti put prema uspješnom poslovnom razvoju“, izjavio je Wissam.

Mona Fattouh iz Conyworlda (Egipat) osvojila je nagradu od 1000 dolara za prvo mjesto za inovativne startupe u sklopu natjecanja koje je organizirao MENA Women Business Club, inicijativa koju su pokrenule Unija za Mediteran i agencija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) 2021.

Ta inicijativa olakšava pristup opsežnom sustavu poduzetnika, odvjetnika, konzultanata, rukovoditelja i investitora.

Na drugom mjestu je Guadaluna Chaer iz LUXEED Robotics (Libanon) s osvojenih 750 dolara, dok je trećeplasirana Fella Bouti iz Ecotashire (Alžir) dobila 500 dolara.

Sve tri žene imat će i priliku iskoristiti sudjelovanje u inovacijskom poslovnom programu „Plug and Play“ u Egiptu ili Maroku.

Pročitajte više