Ženeva raščišćava posljedice prosvjeda

ŽENEVA, poznata kao međunarodni grad mira, počeo je u utorak raščišćavati posljedice trodnevnih nereda tijekom summita skupine G8, iza kojih su ostale porazbijane trgovine i uredi, a prvi je put u pomoć pozvana i policija jedne strane zemlje.

Stanovnici kažu da su prizori policijskih obračuna s prosvjednicima i zamaskiranim anarhistima koji su postavljali požare i uništavali zgrade najgori koje su vidjeli u nekoliko posljednjih desetljeća.

Gradske vlasti procjenjuju štetu na nekoliko milijuna eura, čelnici prosvjednika optužuju policiju da je bila "premeka" ili pak "pretvrda", a stanovnici se pitaju zašto je uhićena tek šačica nasilnika.

Policija još uvijek nije objavila koliko je ljudi pritvoreno, a koliko ih je kazneno prijavljeno.

Problemi su nastali kada su se mirne demonstracije, koje su lokalne vlasti odobrile u dogovoru s organizatorima prosvjeda, pretvorile u izljeve bijesa anarhista protiv najrazvijenijih zemalja svijeta na obalama ženevskog jezera u francuskom Evianu.

Francuski predsjednik Jacques Chirac najavio je da će o naknadi štete "žrtvama huliganizma" u Ženevi i Lausanni razgovarati sa švicarskom vladom.

U neredima nije bilo smrtno stradalih, no policija, kojoj su u pomoć pritekle kolege iz Njemačke, izvijestila je da je ozlijeđeno nekoliko osoba.

Pročitajte više