Ženske nevladine udruge predstavile izvješće o diskriminaciji žena



Iako Hrvatska nema seksističke zakone, žene su diskriminirane zbog nedostatka političke volje za primjenom zakonskih odredbi protiv diskriminacije žena na nizu područja, ocjena je nevladinih ženskih udruga u izvješću koje su nedavno predstavile posebnom UN-ovu odboru o provedbi Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena.L

Izvješće o položaju žena u Hrvatskoj izradilo je 11 nevladinih ženskih organizacija, a ono će poslužiti UN-ovu odboru prilikom sastavljanja preporuka Hrvatskoj kao protuteža izvješću o položaju žena u Hrvatskoj koje je podnijelo Vladino izaslanstvo, rekla je na konferenciji za novinare predstavnica udruge B.a.b.e Martina Belić.

Udruge su vrlo kritične prema načinu kako je stanje ženskih prava predstavilo Vladino izaslanstvo koje, po njihovoj ocjeni, na brojna pitanja nije znalo odgovore, pokazavši tako da ne poznaje konvenciju koju bi Vlada trebala primjenjivati.

U izvješću su ocijenile da radi eliminacije diskriminacije nad ženama treba promijeniti zakone koji se odnose na nasilje u obitelji, omogućiti ženama veću dostupnost tržišta rada, promijeniti odnos prema reproduktivnim pravima te ukinuti neizravnu diskriminaciju u području obrazovanja.

Ministarstvo prosvjete i športa, po njihovoj ocjeni, ništa ne poduzima na ukidanju neizravne diskriminacije koja se, zbog usvojenih tradicionalnih stavova o muškarcima i ženama, prenosi kroz školske programe i udžbenike.

Iako je obrazovanje dominantno žensko zanimanje, u osnovnim školama ima samo 36 posto ravnateljica, u srednjim školama 32 posto, dok je svega 19 posto redovnih profesorica na fakultetima, kazala je Željka Jelavić, predstavnica Centra za ženske studije Ženske mreže Hrvatske.

Udruge smatraju da je u Hrvatskoj odnos prema reproduktivnim pravima pod jakim utjecajem Katoličke crkve, a seksualno obrazovanje utemeljeno na diskriminaciji istospolnih i izvanbračnih zajednica. Smatraju da bi trebalo uvesti seksualno obrazovanje na svim razinama školovanja, te proširiti listu dostupnih kontracepcijskih sredstava.

Kada je riječ o nasilju u obitelji, treba izmijeniti postojeće zakonske okvire uvođenjem definicije "rodno utemeljenog nasilja", te osigurati više novca za pomoć žrtvama takvog nasilja i otvaranje skloništa, rečeno je na konferenciji.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više