ZERP ukinut; Rehn i Rupel promijenili ploču: "Nema više prepreka u pregovorima"

OLLI REHN tek prije nekoliko dana prijetio je "ili-ili" ultimatumom, a već danas, nakon što je Vlada njegov ultimatum ozbiljno shvatila pa odustala od ZERP-a, povjerenik za proširenje promijenio je ploču.

Kazao je danas tako da je rješenje pitanja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa vrlo blizu te da će omogućiti brzi napredak u hrvatskim pristupnim pregovorima.

Rehn kaže kako je uvjeren da to pitanje može uskoro biti riješeno u skladu sa zaključcima Vijeća iz veljače i u dobrom europskom duhu. "Time bi bila uklonjena prepreka što bi dalo ključni poticaj hrvatskim pristupnim pregovorima", rekao je Rehn na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Rehn je kazao i kako u novoj hrvatskoj Vladi postoji dobar poticaj da se intenziviraju reforme u određenim industrijskim sektorima.

Predsjedavajući Vijeća EU-a, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, izjavio je da do sada nije bilo prepreka za hrvatske pristupne pregovore, nego samo najava da bi se to moglo dogoditi ako pitanje ZERP-a ne bude riješeno.

Pitanje ZERP-a, kazao je Rupel, "tiče se vjerodostojnosti hrvatskih prijatelja, hrvatske Vlade i parlamenta". "Hrvatska je potpisala sporazum u pogledu ZERP-a i dužna je ispuniti ono što je obećala", istaknuo je Rupel.

K.C.
Foto:AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.