Žestok rat najmoćnijih ljudi EU. Ovo je plan za rušenje Von der Leyen

Foto: EPA

Charles Michel smislio je najnoviji plan kako srušiti Ursulu von der Leyen s mjesta predsjednice Europske komisije, najvažnijeg izvršnog tijela Europske unije.

Pokušaj svrgavanja Von der Leyen

Predsjednik Europskog vijeća iznio je ideju čelnicima EU da bi grčki premijer Kyriakos Mitsotakis trebao preuzeti funkciju Von der Leyen, izjavilo je za Politico pet anonimnih europskih diplomata i dužnosnika. Zasad izgledi idu u korist Von der Leyen, no to nije spriječilo Michela da pokuša progurati zavjeru protiv nje.

Diplomati i dužnosnici nazvali su to još jednim očajničkim pokušajem svrgavanja Von der Leyen.

Michel je, osim toga, navodno iza zatvorenih vrata sugerirao da bi danska premijerka Mette Frederiksen mogla biti bolja predsjednica Europskog vijeća od bivšeg portugalskog premijera Antónia Coste, kojeg preferira Von der Leyen i čije se ime najviše spominje u kontekstu preuzimanja Michelove dužnosti.

"Još jednom, ovo su lažne vijesti i laži. Predsjednik se posavjetovao sa svim čelnicima pojedinačno o procesu podjele funkcija. Predsjednik u ovoj fazi nije spomenuo konkretna imena", rekla je Ecaterina Casinge, glasnogovornica Charlesa Michela.

Sukob kulminirao pri posjetu Erdoganu

Michel je zadužen za vođenje političkog dogovora među europskim čelnicima o imenovanju čelnika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta i vanjskopolitičkog ogranka EU nakon održanih europskih izbora. "Nema uloge za Michela u ovom procesu, osim one u njegovoj glavi", tvrdi jedan EU diplomat. 

U danima nakon izbora pojavio se konsenzus među 27 šefova država i vlada da bi Von der Leyen trebala dobiti drugi mandat, a da bi Costa trebao biti novi predsjednik Europskog vijeća. Dobar osobni odnos između njih dvoje pomogao je u tome posebno nakon godina sukoba između Michela i Von der Leyen.

Njihov "rat" kulminirao je tijekom posjeta Ankari 2021. kada je Michel tijekom fotografiranja zgrabio jedinu slobodnu stolicu i sjeo pokraj turskog predsjednika Erdogana, dok je Von der Leyen morala sjesti na obližnji kauč. Afera je postala poznata kao Sofagate, a Von der Leyen je Michela optužila za seksizam.

Michel gura Mitsotakisa, ali on navodno nije zainteresiran

Unatoč tome, Michel i dalje nudi alternative Von der Leyen u svojim pripremnim razgovorima s čelnicima EU, poput grčkog premijera Mitsotakisa, ali i nekih drugih, zasad neimenovanih kandidata. Mitsotakis je pak dosad odbacivao mogućnost da preuzme neke od najvažnijih funkcija u Bruxellesu. "On čvrsto stoji iza kandidature Von der Leyen", govore i grčki izvori. Thanasis Bakolas, glavni tajnik Europske pučke stranke, koji je uz to i Grk, nazvao je scenarij u kojem bi čelne uloge preuzeli Mitsotakis ili Frederiksen "potpuno smiješnim".

Neki od dužnosnika tvrde da je Michelova stalna potreba za osvetom u suprotnosti s nadama čelnika u brz dogovor. Nakon što je EPP Von der Leyen izašao kao uvjerljivi pobjednik europskih izbora, ona je bila jasan favorit za mjesto u Komisiji. Činilo se da se birokrati u briselskom balonu uglavnom slažu.

Michelovi stalni pokušaji da potkopa drugi mandat za Von der Leyen oslabili su svaki kredibilitet u pregovorima koje je Michel napustio, dodali su diplomati i dužnosnici. Prema navodima, Michel uz motiv čiste osvete puca i na mjesto visokog povjerenika EU za vanjsku politiku, koje trenutno drži Španjolac Josep Borrell.

Nakon Sofagatea Dinnergate

Europske zemlje već su se suprotstavile ranijim pokušajima Michela da smijeni Von der Leyen, poput odgađanja procesa postavljanja najviših poslova do kraja ljeta i pokušaja njezinog isključenja iz neformalnog Europskog vijeća 17. lipnja.

Europska komisija priopćila je da Von der Leyen još uvijek nije dobila poziv za večeru čelnika sljedećeg tjedna. "Ponovno imenovanje Von der Leyen do sada je potpuno nekontroverzno, tako da svi ovo vide kao ono što jest, a to je djetinjasta osveta. Nakon Sofagatea sada dobivamo Dinnergate. Jadno", rekao je drugi diplomat EU.

Šest diplomata složilo se da bi se Michel trebao držati podalje od organiziranja preostalih sastanaka čelnika EU i prepustiti taj posao šefovima država i vlada. 

Svaka od tri glavne političke obitelji, pučani, socijalisti i liberali, imenovala je dva čelnika za svoje političke pregovarače tijekom tih razgovora. "Stranke i čelnici će to međusobno dogovoriti", zaključuju diplomati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.