Žestoka rasprava o financiranju medija: Zašto SDP troši javni novac na financiranje bliskih portala?

Foto: FAH Index

U NEKOLIKO navrata ove godine Index je pisao o natječaju Ministarstva kulture za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, a koja je podigla dosta prašine u javnosti.

> Ministarstvo kulture opet podijelilo milijune podobnim medijima koje nitko ne čita

> Država milijune kuna dijeli podobnim portalima, a druge odbija apsurdnim objašnjenjima

Većina kritika išla je u smjeru što se poredak na vrhu medija koji dobivaju najviše novca već godinama ne mijenja. Prema rezultatima natječaja 250.000 kuna dobili su portali Forum.tm, h-alter.org, Lupiga.com, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija) i Kulturpunkt.hr.

Pet neprofitnih medija dobilo je po 170.000 kuna, a riječ je o medijima RAD., Bilten.org, VoxFeminae.net, Crol.hr i Tris.com.hr, dok je za sredstva u visini 70.000,00 kn odabralo sedam medija - Slobodni Filozofski, Portal Stav, Nepokoreni grad/Radio borba, TV emisija Cenzura, Radio Student, Libela.org i Muf.com.hr.

Iako su rezultati natječaja objavljeni još krajem rujna, odjeci kontroverznog natječaja još ne jenjavaju. Posebno su ljuti novinari portala koji već godinama ne mogu ni do kakvih sredstava, a odbijenice koje zaprimaju godinu za godinom često su kontradiktorne.

Revoltiran pitanjima predstavnik ministarstva napustio tribinu

Jučer je tim povodom održana tribina o natječajima Ministarstva kulutre za neprofitne medije, a Savjetnik za medije u Ministarstvu Milan F. Živković izjavio je da su kriteriji za dodjelu državnog novca medijima određeni na 'najdemokratičniji i transparentan način' te je odbacio optužbe da su neki članovi povjerenstva koji su donosili odluke, bili u sukobu interesa.


Tribina je održana u Novinarskom domu s temom 'Dijeli li Ministarstvo kulture portale na vaše i naše i koji su vaši, a koji naši', u organizaciji Ogranka HND-a internet novinara Zagreba kojem je predsjednik Tomislav Galović, urednik portala dalje.com. Sudjelovali su, uz ostale,  Maja Hrgović s portala Arteist, Igor Tabak s portala Obris - obrana i sigurnost te Nenad Bartolčić s portala Moderna vremena koji nisu prošli na natječaju Ministarstva kulture.

Oni su iznijeli niz primjedbi na natječaj i dodjelu novca, navodeći primjere nedosljedne primjene kriterija, kao i primjere mogućeg sukoba interesa i političkog pogodovanja u dodjeli subvencija, što je naročito isticao Tomislav Galović.

S druge strane, Goran Borković s portala Forum tm. kojem je nakon natječaja Ministarstva kulture odobrena dodjela bespovratnih 250.000 kuna, napustio je tribinu nakon žučne rasprave zbog, kako je ocijenio, neprimjerenog načina na koji je moderator postavio pitanje o 'tajni uspjeha', a istaknuo je i nezadovoljstvo što je bio najavljen kao gost tribine i prije nego što je potvrdio svoj dolazak.

Tribinu je napustio i Boris Postnikov iz Ministarstva kulture revoltiran upadicama kojima je Tomislav Galović prekinuo njegovo izlaganje.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković rekao je kako ne postoje 'vaši i naši portali' te da HND ne sudjeluje u radu povjerenstva koje je dodjeljivalo novac.

 Predsjednik Sindikata novinara Anton Filić istaknuo je opasnost isticanja 'vaši i naši portali', ustvrdivši da će uvijek biti nezadovoljnih kada je u pitanju dodjela novca.
 

Pročitajte više