Žestoke borbe na sjeveru Gaze. "Izrael uništava naselja, nek se svijet srami"

Foto: Profimedia

Izraelske snage sukobile su se danas s borcima Hamasa u uskim ulicama Džabalije na sjeveru Gaze u nekim od najžešćih borbi otkako su se prije tjedan dana vratile na to područje, dok su na jugu militanti napali tenkove koji se grupiraju oko grada Rafaha.

Mještani su rekli da su izraelska oklopna vozila došla sve do tržnice u središtu Džabalije, najvećeg od osam logora za izbjeglice u Gazi, te da buldožeri uništavaju kuće i trgovine na putu njihovog proboja.

"Ne želimo hranu, želimo da ovaj rat završi"

"Fokus Izraela je sada Džabalija, tenkovi i zrakoplovi uništavaju stambene četvrti i tržnice, trgovine, restorane, sve. Sve to se događa pred kratkovidnim svijetom", rekao je Ayman Rajab, koji živi u zapadnom dijelu Džabalije.

"Neka se svijet srami. U međuvremenu će nam Amerikanci dopremiti nešto hrane", kazao je Rajab, otac četvero djece, za Reuters preko komunikacijske platforme.

"Ne želimo hranu, želimo da ovaj rat završi, a tada možemo svojim životima upravljati samostalno", dodao je.

Borbe su se poklopile s napadom na Rafah na južnom rubu enklave

Izrael je rekao da su njegove snage očistile Džabaliju prije nekoliko mjeseci u sklopu rata prouzročenog smrtonosnim Hamasovim napadima na jug Izraela 7. listopada, no prošlog tjedna je Tel Aviv objavio da se vraća u Džabaliju kako bi spriječio povratak islamističke skupine.

Borbe su se poklopile s napadom na Rafah na južnom rubu enklave, blizu granice s Egiptom, zbog čega su istovremeno stotine tisuća ljudi počele bježati s oba kraja teritorija. Gusti dim se mogao vidjeti nad Rafahom u petak.

Izraelske vojne snage su u priopćenju rekle da su njihovi vojnici ubili više od 60 militanata u proteklih nekoliko dana i otkrili skladište oružja u blizini kompleksa skloništa, u sklopu nečega što su opisale kao "ofenzivu na razini divizije" u Džabaliji.

Najveća operacija rata

Divizijska operacija u pravilu uključuje više brigada, od kojih svaka ima po nekoliko tisuća vojnika, što bi je učinilo najvećom operacijom rata.

"Čak i sada vojnici razmjenjuju vatru s terorističkim ćelijama na tom području", kazale su izraelske vojne snage, dodavši da je centar "7. brigade koordinirao desetke zračnih napada, eliminirao teroriste i uništio terorističku infrastrukturu".

Najmanje 35.303 Palestinca su dosad ubijena u ratu, prema brojkama ministarstva zdravstva u Gazi, a humanitarne agencije opetovano upozoravaju na raširenu glad i prijetnju od bolesti.

Izraelske snage objavile su da su pronašle tijela tri taoca. Glavni vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je u petak da ih je ubio Hamas na glazbenom festivalu Nova, a da su njihova tijela odnijela u Gazu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.