Židovi u New Yorku nakon niza napada izašli s jurišnim puškama na ulicu?

Foto: Twitter/Breaking 911

NAKON još jednog brutalnog napada na američke Židove, izvedenog na blagdan Hanuku u subotu u američkom gradiću Monsey, New York, izgleda da su se neki pripadnici američke židovske zajednice odlučili sami zaštititi.

>> Petero izbodeno u rabinovu domu u New Yorku, dvoje kritično

To sugeriraju fotografije koje su počele kružiti po društvenim mrežama, a na kojima se navodno vide ortodoksni Židovi u okrugu Rockland, New York, kako poziraju s poluautomatskim jurišnim puškama.

Ovo, naravno, nije neviđen prizor u SAD-u. Tzv. "open carry", odnosno otvoreno nošenje oružja na javnom mjestu, legalno je u velikoj većini američkih saveznih država. No ortodoksni Židovi koji otvoreno nose oružje nešto je što dosad baš i nismo mogli vidjeti. 

Otvoreno nošenje napunjenog oružja zabranjeno u New Yorku

Osim toga, neki su tviteraši već upozorili da u saveznoj državi New York otvoreno nošenje oružja nije dozvoljeno pa će se sada vidjeti hoće li i kako njujorške vlasti reagirati.

Konkretno, u saveznoj državi New York zabranjeno je u slučaju da je oružje napunjeno. Nije jasno je li to slučaj na ovim fotografijama.

Podsjetimo, napadač je u subotu, na židovski blagdan Hanuke, upao u kuću lokalnog rabina Chaima Rottenberga u gradiću Monsey, u naselju ortodoksnih hasidskih Židova. U rabinovoj kući te je večeri bila u tijeku blagdanska proslava na koju je došlo najmanje stotinu ljudi.

Napadač upao na proslavu Hanuke i mačetom izbo ljude pa pobjegao

Napadač je, naoružan mačetom, izbo petero ljudi, nakon čega je pobjegao natrag u grad New York, u četvrt Harlem gdje ga je policija pronašla i uhitila. 

Državna tužiteljica New Yorka Letitia James kazala je da je "duboko uznemirena" događajem u Monseyu. "Imamo nultu toleranciju prema zločinu iz mržnje i nastavit ćemo rješavati ovu užasnu situaciju", kazala je u objavi na Twitteru.

>> Teroristički napad na Židove u New Jerseyju izveli su crnački ekstremisti

Guverner New Yorka, Andrew Cuomo, nazvao je napad "domaćim ekstremizmom" i obećao uvođenje zakona koji će omogućiti da se napadačima poput ovog i sudi za terorizam. 

Prije napada ovog vikenda, Židovi su ovog mjeseca bili žrtve napada crnačkih ekstremista i antisemita Davida Andersona i Francine Graham koji su 11. prosinca u gradu Jersey u New Jerseyju vatrenim oružjem ubili troje civila, od toga dvoje Židova, i jednog policajca. 

Napadači i crnci i bijelci

Zanimljivo je da je i u napadu ovog vikenda napadač Afroamerikanac, 37-godišnji Thomas Grafton. Zasad nije poznato je li i on član iste crnačke ekstremističke sekte kojoj su navodno pripadali Anderson i Graham.

U napadu bjelačkog rasista i desnog ekstremista, 19-godišnjeg Johna Earnesta na sinagogu Poway, u travnju ove godine, ubijena je jedna osoba, no samo je puka sreća spriječila veći pokolj - napadaču se zaglavila puška. 

Najsmrtonosniji napad na židovsku zajednicu u povijesti SAD-a dogodio se prošle godine, kada je desničarski ekstremist i antisemit Robert Bowers ubio 11 vjernika u sinagogi u Pittsburghu, Pennsylvania.

"Svi Židovi moraju umrijeti", zaurlao je tada terorist i otvorio vatru. No ovog puta izgleda da su neki Židovi odlučili da neće sjediti skrštenih ruku čekajući idućeg napadača. Pa čak i ako time krše zakon. 

Pročitajte više