Žigmanov zamjenik u Hanfi znao je za transakciju Sandre Švaljek, nije ju prijavio

Foto: Hina

TOMISLAV RIDZAK, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), nije obavijestio Hanfu kako Sandra Švaljek, aktualna zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, nije prijavila tijekom nadzora tog regulatora trgovinu dionicama Zagrebačke banke iz 2007. godine u ime Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ). 

>> Kompromitirana istraga protiv HNB-a, prešutjeli da je Švaljek trgovala dionicama

Naime, Ridzak je tada, 2007. godine, bio zaposlenik InterCapitala (tvrtka koja se spominje u aferi Borg), a koja je bila broker, odnosno posrednik, u tim transakcijama. Isto tako, tim dionicama je u to vrijeme trgovala i Ridzakova supruga koja je tada bila zaposlenica EIZ-a. Još jedna je to u nizu afera regulatora Hanfe koju vodi Ante Žigman. 

Hanfu za sada štiti HDZ-ova šefica Odbora za financije

Podsjetimo tako da je nedavno i Državna revizija potvrdila napise Index istraga o pravnom i organizacijskom kaosu unutar tog regulatora, kao i da šef Hanfe Ante Žigman, za sada, ima podršku HDZ-ovke Grozdane Perić koja predsjeda saborskim Odborom za financije i državni proračun, a koja ne želi pokrenuti pitanje odgovornosti Hanfe pred tim odborom. No, krenimo redom. 

Hanfa, regulator na tržištu vrijednosnih papira, obavila je nadzor HNB-a nakon napisa Index istraga kako je u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka, za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. 

Hanfa je obavila nadzor HNB-a te dokumentaciju predala DORH-u. Ni za jednog od 58 zaposlenika koji su trgovali vrijednosnicama banaka nije utvrđeno da je bilo kaznenog djela trgovanja povlaštenim informacijama. 

Švaljek nije smjela trgovati dionicama banaka kao član Savjeta HNB-a

Dio izvješća dobio je i saborski Odbor za financije, a iz izvješća Hanfe razvidno je kako nisu utvrdili da je u HNB-u bilo nezakonitosti i trgovanja povlaštenim informacijama. Za neke slučajeve nisu bili dovoljno "pravno sigurni", za neke slučajeve nisu imali dokaze, a za neke slučajeve su imali opravdanja za zaposlenike HNB-a. 

No, iako je Hanfa naglasila kako je obradila sve transakcije zaposlenika HNB-a, u tom se izvješću ne spominje trgovanje dionicama zamjenice guvernera Švaljek, već samo trgovanje obveznicama, što kompromitira nalaz Hanfe te ga čini nevjerodostojnim. 

Naime, Sandra Švaljek, aktualna zamjenica guvernera Borisa Vujčića, trgovala je dionicama Zagrebačke banke dok je bila u Savjetu HNB-a, i to kao ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb. Švaljek u kratkom periodu od samo mjesec dana kupila i prodala dionice te banke zaradivši za Ekonomski institut 142.569 kuna. 

Švaljek je potpisivala naloge za transakcije dionica Zagrebačke banke 

Članovi Savjeta HNB-a tada nisu smjeli trgovati dionicama banaka, kao što to ne smiju činiti ni danas. Hanfa nam je priznala da trgovanja dionicama Sandre Švaljek nije bilo u izvješću te nam rekla u dijelu svog odgovora da "ako nadležne službe to zatraže, Hanfa može pokrenuti nadzor nad trgovanjem". Isto tako, tvrdi i da nije bilo povlaštenog trgovanja. 

Žigmanov savjetnik tada je bio zaposlenik u InterCapitalu

Švaljek, s druge strane, nije htjela direktno odgovoriti na naše pitanje zašto Hanfi nije prijavila trgovanje dionicama, no danas tvrdi da "nema nikakve veze s financijskom transakcijom Ekonomskog instituta" jer je kao ravnateljica bila zastupnica temeljem zakona. 

Da je Švaljek itekako imala veze s financijskom transakcijom Ekonomskog instituta, dokazuje i zapisnik Upravnog vijeća te ustanove iz lipnja 2007. godine, koji i objavljujemo. U njemu jasno stoji da je prijedlog za kupovinu dionica Zagrebačke banke dala upravo Švaljek, tada članica Savjeta HNB-a, kao i da je potpisivala naloge za transakcije dionica. 

No, vratimo se na Žigmanovog zamjenika Ridzaka. Naime, on je u to vrijeme bio zaposlenik InterCapitala, odnosno tvrtke Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. kao broker, a zatim zaposlenik tvrtke InterCapital Asset Management d.o.o. kao voditelj upravljanja imovine fondova. To je bitno jer je InterCapital bio posrednik u transakcijama EIZ-a. 

Također, Ridzakova supruga bila je zaposlenica Ekonomskog instituta Zagreb, a koja je također trgovala dionicama Zagrebačke banke u tom periodu. Valja naglasiti da je konačan kupac dionica Zagrebačke banke, koje je Švaljek kupovala za račun EIZ-a, bio upravo InterCapital, koji je na početku ovih transakcija dao mišljenje, odnosno analizu, da će kupovina dionica Zagrebačke banke biti dobar posao za Institut. 

Ridzak je, prema službenoj biografiji, karijeru započeo upravo na Ekonomskom institutu, Zagreb, a od 2003. godiine  radio je u društvu Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. te društvu ICAM d.o.o. kao voditelj upravljanja imovinom, voditelj portfelja te trgovac na tržištu vrijednosnih papira. 

Od 2009. godine je u HNB-u gdje prvotno radi najprije kao savjetnik, a od 2012. do 2018. kao direktor Direkcije za financijsku stabilnost. U veljači 2018. postaje član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Hanfa: Švaljek nije trgovala

"Navedenim dionicama nije trgovala Sandra Švaljek, već su transakcije provedene u ime i za račun državne ustanove – Ekonomskog instituta Zagreb. Sukladno tome nisu obuhvaćene izravnim nadzorom Hanfe te se ne može govoriti o propustu u nadzoru", kažu nam iz Hanfe odgovarajući na upit kako se Švaljek nije našla u izvješću Hanfe za nadzor HNB-a.  

Podsjetimo i kako je nedavno Državna revizija potvrdila napise Indexa, kada smo u lipnju otkrili da je čak 89 zaposlenika Hanfe nezakonito trgovalo vrijednosnicama. Iz nalaza Revizije razvidno je da državni regulator nije u stanju nadgledati ni vlastite zaposlenike. Ukratko rečeno, dokazali smo da su zaposlenici Hanfe radili-manje više kao i zaposlenici HNB-a. 

Revizija je utvrdila da Hanfa nije unutarnjim aktima predvidjela postupanje u slučajevima kada zaposlenik ne podnese obavijest o trgovini vrijednosnicama te nije provodila provjere vezane za stjecanja ili otpuštanja financijskih instrumenta svih zaposlenika Agencije i drugih osoba navedenih Zakonom o tržištu kapitala.  

Naglasimo kako se HDZ od početka trudio zataškati ovu aferu u Hanfi, ne pridajući joj pažnju. Nakon što smo objavili članak o Hanfi, zatražili smo reakciju HDZ-ovke Grozdane Perić, koja predsjeda saborskim Odborom za financije i državni proračun, no ona se tada odbila očitovati. 
 

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Originalno objavljeno na Index Istrage

Pročitajte više