UHLJEBISTAN

Žinić ima tajni stan u Zagrebu. Oteo ga je državi, ona ga godinama ne može izbaciti

Foto: Google Street View/Pixsell/Nikola Cutuk

SISAČKO-MOSLAVAČKI župan Ivo Žinić (HDZ) ima nekretninu i u Zagrebu.

Naime, kako doznaje Telegram, Žinić godinama koristi trosobni stan u zagrebačkom naselju Borovje. Susjedi su za Telegram potvrdili kako se župan i njegovi sinovi služe tim stanom kao da su vlasnici, no iz Ministarstva branitelja priopćili su da je stan u državnom vlasništvu. Dodali su kako župana godinama pokušavaju izbaciti iz posjeda državnog stana na koji više nema nikakvo pravo.

Stan od 70-ak kvadrata u zagrebačkom Borovju

Riječ je o stanu od 70-ak kvadrata u Ulici Bože i Nikole Bionde u zagrebačkom naselju Borovje, u kojem su prema riječima susjeda živjeli Žinićevi sinovi. Tamo su povremeno viđali i Žinića koji nije odgovorio na upite Telegrama.

Na zvonu i na ulaznim vratima stoji prezime Žinić, a susjedi su rekli i da su uplatnice za komunalije dolazile na županovo ime. U nekim dokumentima uz njegovo ime stoji i napomena Ministarstva obnove i razvitka pa je moguće da je Žinić stan dobio na privremeno korištenje dok je radio u Zagrebu. Iz Ministarstva branitelja su pak rekli da je Žinić od njih tražio stambeno zbrinjavanje, no taj je postupak "obustavljen još 2008. na njegovo traženje jer je podnio zahtjev za kuću na području državne skrbi".

Država ga pokušava izbaciti od 2013.

U odgovoru koji je dobio Telegram stoji da je Ministarstvo branitelja još u rujnu 2013. pokrenulo postupak za iseljenje Žinića i njegovih sinova iz stana na Borovju koji nisu htjeli napustiti.

U veljači 2016. Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu kojom se obitelji Žinić nalaže iseljenje iz državnog stana, no župan se žalio. Viši sud zatim je ukinuo spomenutu presudu i vratio postupak na početak, a cijela priča traje i danas. Ukratko, Žinić je tražio državni stan, zatim povukao zahtjev jer je poželio i dobio državnu kuću, no stan je nastavio koristiti te ga već više od sedam godina uporno odbija vratiti.

Susjedi s kojima su novinari razgovarali rekli su da su župana viđali kada bi trebalo potpisati neke zajedničke dokumente za zgradu, ali u stanu su uglavnom, tvrde, živjeli njegovi sinovi.

"Kad su se sinovi uselili, pretpostavili smo da su došli studirati u Zagreb. Nekad su ovdje s njima živjele i njihove djevojke", rekao je jedan od susjeda.

Nitko od stanara ne zna tko u ovom trenutku živi u stanu na trećem katu, ali misle da to više nisu Žinićevi sinovi. Naime, jedan je iz Zagreba otišao nakon što je postao dogradonačelnik Gline, dok je drugi susjedima rekao da s djevojkom seli u inozemstvo.

Dvije spavaće sobe, dvije lože

Navedeni stan nalazi se u zgradi koja se počela graditi krajem 80-ih godina. Nositelj projekta bio je Stanoinvest, dok je izvođač radova bila slovenska tvrtka Gradbenik iz Lendave. Zgrada je dovršena 1993., no slovenski izvođači napustili su je ne plativši sva davanja Gradu Zagrebu. Na kraju su, navodi Telegram, ta dugovanja podmirili tako da je Grad Zagreb dobio nekoliko stanova u ovoj zgradi te ih dodjeljuje na korištenje zaslužnima ili potrebitima. Žinićev stan sastoji se od kuhinje s dnevnim boravkom, dvije spavaće sobe, dvije lože i kupaonice.

Zašto nema podataka o stanu?

Podatke o vlasništvu tog stana nemoguće je pronaći u Zemljišnim knjigama jer zgrada nije uredno upisana. Mnogi stanari potvrdili su kako već godinama vode proces uknjižbe.

I dok ovaj proces traje, Žinić već 26 godina živi u kući u Glini koju mu je dodijelila država kako bi ga zbrinula. U nju se uselio nedugo nakon Oluje, a u međuvremenu je neke nekretnine i naslijedio. Bez obzira na to, Žinić očito ne odustaje ni od stana u Zagrebu koji također tretira kao svoje vlasništvo. Naime, u nekim dokumentima je zbilja i naveden kao vlasnik tog stana, ali je Telegramu iz Ministarstva branitelja potvrđeno da je ta nekretnina u vlasništvu države.

Pročitajte više