Živi zid: Nađite novac za plaće radnika državnog RIZ-a

Foto: FaH

PREDSJEDNIK Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u petak je na konferenciji za novinare održanoj ispred tvornice RIZ-odašiljači d.d., čiji radnici već pet mjeseci nisu dobili plaću, pozvao vladu da smjesta nađe rješenje i radnicima isplati zarađene plaće te da država nađe trajno održivo rješenje za tu tvrtku.

Poručio je kako je apsurdno da se ministar financija Zdravko Marić hvali suficitom u državnom proračunu, a istodobno u toj tvrtki u kojoj je država većinski vlasnik s 55 posto dionica radnici nisu primili plaću već pet mjeseci. 

''Očito je da se ovdje namjerno dopušta da ljudi ne primaju plaću te da trpe ekonomsko nasilje i budu prisiljeni dati otkaz i otići kako bi se utvrdilo da više nema radnika i da tvrtku treba zatvoriti'', upozorio je Sinčić. Pozvao je sve koji trpe takvu situaciju da skupe hrabrost i iznesu svoju priču u javnost jer ako to ne učine, bit će uništeni i nestati u tišini. ''Bit će opljačkani i razočarani i stoga ne dopustite nasilje'', poručio je Sinčić okupljenim radnicima.

Sinčić: RIZ je nekad bila slavna i velika tvrtka 

Tvrtka broji oko 170 radnika koji već pet mjeseci nisu primili plaće. ''RIZ je nekad bila slavna i velika tvrtka, no velikim ju je dijelom uništila pretvorba i privatizacija. Vidimo na primjeru Uljanika i 3. maja kako se tvrtka u kojoj je država vlasnik, odnosno ima upravljačka prava, pušta da pluta, radnici ne dobivaju plaću i odlaze. Ne smije se to dopustiti'', poručio je Sinčić.  

Upozorio je kako je zemljište na kojem se nalazi tvrtka RIZ vrlo atraktivno, kako je vjerojatno netko bacio oko na njega i tihim genocidom želi rastjerati zaposlenike i preuzeti imovinu. Sinčić smatra da je to velika sramota hrvatske države i ministara Gorana Marića, Zdravka Marića i Darka Horvata. ''Priče o skrbi za radnike i njihova prava su obična floskula i običan marketing Plenkovićeve vlade'', ustvrdio je Sinčić . 

Dugogodišnja zaposlenica RIZ-a Gordana Posavac pozvala je direktora tvrtke Stjepana Planinića da, ako ne može riješiti problem, zatraži pomoć i javno kaže radnicima hoće li im i kada isplatiti plaće ili neće, jer više ne mogu čekati i jedva spajaju kraj s krajem. Upozorila je kako se radnicima prijeti otkazima.

Zaposlenik Željko Magdić s odrađenih 40 godina u RIZ-u rekao je kako ga boli što sindikat nije odradio svoj dio posla i nije zaštitio radnike. ''Trebao je učiniti više kako bismo znali što i kako radimo'', poručio je Magdić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.