Život u oceanima je postojao i prije pojave kisika u atmosferi

ŽIVOT je postojao u oceanima stotinama milijuna godina prije nego je zrak na Zemlji bio pogodan za disanje, prenosi Daily Mail. Nova studija analizirala je kamenje s morskog dna iz Južne Afrike čija starost se procjenjuje na 2 do 3 milijarde godina.

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers u New Brunswicku našli su dokaze o postojanju dušikovih ciklusa koji nisu mogli postojati bez prisutnosti kisika. Dokaz o postojanju dušikovih ciklusa smatra se "otiskom" života. Stoga su istraživači doktorica Linda Godfrey i doktor Paul Falkowski zaključili su kako organizmi koji fotosintezom proizvode kisik postoje još od prije dvije i pol milijarde godina.

Očito je kako su organizmi, slični biljkama postojali u oceanima barem 200 milijuna godina prije nego što je kisik počeo obogaćivati atmosferu našeg planeta, pokazuje studija. U to vrijeme površina Zemlje bila je prekrivena otrovnim metanom, amonijakom i ostalim otrovnim plinovima što pobija teoriju da se život na Zemlji razvio tek kad je zrak postao pogodan za disanje.

Pročitajte više