Životinje proroci: Žabe predvidjele potres u Kini i pobjegle od epicentra

STOTINE TISUĆA žaba započelo je evakuaciju iz blizine epicentra nekoliko dana prije nego je kinesku pokrajinu Sečuan zatresao razorni potres i odnio tisuće ljudskih života. Znanstvenici ni dan danas uz pomoć sve raspoložive tehnologije ne znaju kada će potres pogoditi i gdje, no životinje te stvari, očigledno, osjećaju.

Kineski mediji pišu o "znamenju" koje se pojavilo nekoliko dana prije potresa ubojice, a koje bi možda moglo imati svoje objašnjenje u znanosti. Osim što su tisuće žaba preplavile ulice bježeći od epicentra, iz toga su područja odletjeli i leptiri, a priča se i o jezercu koje se isušilo nekoliko dana prije potresa koji je ubio više od 10 tisuća ljudi.

Lokalni list Chutian Metropolis Daily izvijestio se kako je sto metara duboko jezero Guanyin sa 80 tisuća tona vode u gradu Enshi ispraznilo uz čudan zvuk usisavanja u samo četiri do pet sati. Začuđeni su mještani mogli hodati po dnu jezera, a oko njih su se bacale još žive ribe.

Fenomeni isušivanja jezera, kao i migracija leptira te žaba već su se događali uoči razornih potresa,  pričalo se i oblacima koji se pojavljuju prije tektonskih pomjeranja. Rasprava o ovim čudnim događajima se najprije započela na internetu, gdje su na blogovima ljudi danima govorili da bi se mogao dogoditi potres.

Lokalne vlasti opovrgavale glasine o nadolazećem potresu


"Pitam se hoće li pogoditi danas ili sutra", napisala je jedna blogerica nekoliko dana prije potresa, koja je vidjela te oblake. Jedan je geolog čak napisao na svom blogu da mu je zabranjeno govoriti o znakovima koji predviđaju potres, kako ne bi dizao nepotrebnu paniku.

U danima pred potres, na stranicama sečuanskog Ureda za seizmologiju u Abeizhou izdano je priopćenje vlasti te provincije koje je bilo namijenjeno smirivanju stanovništva, u kojem je navedeno - "ne vjerujte glasinama o nadolazećem potresu". 

"Predviđanje potresa daleko je od egzaktne znanosti", kazao je geolog u državnoj službi na tiskovnoj konferenciji održanoj u utorak, zaključujući da do danas nema pouzdane metode kojom se potres može predvidjeti.

C.D.
Foto: richard-seaman.com. AFP

Pročitajte više