Životopis novog ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, nestranački ministar u novoj Vladi, liječnik je i znanstvenik, ravnatelj zagrebačke Poliklinike Sveti Duh 2, te docent na medicinskim fakultetima u Splitu i Osijeku.

Rođen je 7. lipnja 1965. u Banjoj Luci. Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu, a medicinu je diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u srpnju 1991. godine, gdje je i doktorirao 1997.

Jedan je od utemeljitelja analize DNA u forenzičkoj medicini u Hrvatskoj i suosnivač Laboratorija za kliničku i sudsku genetiku KB Split. Autor je 48 znanstvenih radova.

Kao istraživač, a kasnije i kao nastavnik radio je šest godina na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Connecticutu, SAD. Usavršavao se na Institutu za patologiju američke vojske, Forenzičkom laboratoriju Connecticut State Police i u američkim znanstvenim institucijama, a sudjelovao je i u međunarodnim istraživanjima. Redovni je član Američke akademije za sudsku medicinu te više drugih znanstvenih institucija u SAD-u i medicinskih društava u Hrvatskoj. Autor je genetičkih istraživanja koja su dovela do novih spoznaja o podrijetlu Hrvata.

Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih priznanja, među kojima Nagrade za životno djelo Sveučilište u New Haevenu (SAD) 2002., te nagrade za doprinos forenzičkoj znanosti Instituta za forenzičke znanosti, SAD.

Osnivač je i predsjednik taekwon-do kluba "Kocunar - DC" u Splitu.

Pročitajte više