Zlata Đurđević: Ja nisam savjetnica predsjednika Milanovića

Foto: N1 screenshot

KANDIDATKINJA predsjednika Republike za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević gošća je Točke na tjedan N1 televizije.

U razgovoru s Natašom Božić Šarić, Đurđević je rekla kako smatra da su stegovne sankcije za suce koje su propisane sadašnjim zakonskim okvirom dovoljne te da sadašnji okvir predlaže i najteže sankcije za one koji ne rade svoj posao kako treba. Na pitanje zašto ih se onda suci ne boje, Đurđević kaže: “Mislim da taj sustav kontrole koji postoji ne djeluje dovoljno. Možda zbog zatvorenosti sustava, ne postoje vanjske kontrole pa je pala razina odgovornosti.”

Zašto je pristala biti kandidatkinja predsjednika Republike koji je ignorirao zakon ako u prvoj rečenici svog programa kaže da je temeljni zadatak poštivanje Ustava i zakona?

“Nisam se javila na prvi poziv, kao ni drugi kandidati. Višekratno sam objašnjavala svoje razloge, jedan je bio što sam se javila za ESLJP, drugi je što imate ovlaštenog predlagatelja”, objašnjava.

Je li problem što je PRH ignorirao zakon?

“Naknadno se pokazalo da jest, ali za to ne možete kriviti kandidata u postupku”, odgovara.

“Smisao javnog poziva je, kako je rekao Ustavni sud, da se svima pruži jednaka šansa”, kaže i dodaje da je “PRH odlučio da će nakon toga samostalno primijeniti Ustav.”

“Ustavni sud je naknadno rekao da jest pogriješio, ali vi ne možete propitivani ustavnost nečijih postupaka do Ustavni sud ne donese odluku o tome”, govori.

"Ja nisam njegova savjetnica"

Na pitanje je li s predsjednikom razgovarala o tome, kaže: “Nisam se u to upuštala, ja ne mogu biti savjetnica PRH niti bilo kojeg političkog tijela. To je suprotno funkciji na koju sam se javila. Ja nisam njegova savjetnica niti mu trebam govoriti kako će izvršavati svoje ustavne ovlasti. Ovo što se sad događa je zahtjev da se uključim aktivno u politiku…”

Đurđević smatra da bi predsjednik/da Vrhovnog suda trebala biti izabrana konsenzusom.

“Ja nisam u političkoj kampanji. Ja sam se javila kao stručna osoba sa svojim integritetom i znanjem i to su jedine kvalifikacije koje treba imati za tu poziciju. Ne mislim poduzimati ništa da bih pridobila ijednu političku opciju”, kaže.

Na pitanje je si svjesna da su joj šanse male, odgovara: “Program je tek sada izašao. Nadam se da se hrvatska politika izdigla iznad svojih uskih političkih okvira kad se radi o ovako bitnim pitanjima.”

Pročitajte više