Zlatan Plenković i vlasnik Venerande optuženi za bespravnu gradnju na Hvaru

OPĆINSKO DRŽAVNO odvjetništvo u Splitu podiglo je optužne prijedloge za bespravne graditelje na Hvaru. Na meti su im se našli poznati vinar Zlatan Plenković zbog gradnje lukobrana u Sv. Nedilji, ali i Božo Tustonjić, vlasnik Venerande, poznate hvarske diskoteke.

Plenković je podigao armirano betonski lukobran i betonirao pojas uz more bez koncesijskog odobrenja i potvrde glavnog projekta, navodi se u optužnom prijedlogu.

"Osam godina čekam građevinsku dozvolu"

"Istina je tek da nemamo potvrđenu građevinsku dozvolu, sve ostale suglasnosti imamo, i ne znam u čemu je problem. Osam godina radim marinu i osam godina čekam građevinsku dozvolu. Ne znam tko bi se usudio poslovati u takvim uvjetima osim pravih Hrvata", komentirao je Plenković optužni prijedlog.

Sveta Veneranda

Tustonjića, pak, terete za nezakonitu rekonstrukciju na utvrdi Veneranda sa crkvom Svete Venerande, spomenika kulture, upisanog u Registar kulturnih dobara RH, na koji pravo, inače, polaže Srpska pravoslavna crkva.

Problem je ispao oko metalnih konstrukcija, najveća je dimenzija 22 sa 8 metara, a visine sedam metara. Učinjeno je to bez odobrenja Konzervatorskog odjela i bez potvrđenog glavnog projekta.

Time je znatno umanjena kulturna vrijednost Svete Venerande i izvorno stanje, a materijalna šteta prelazi 30 tisuća kuna. Optuženi su i Tustonjić i Veneranda kao pravna osoba.

Pročitajte više