Zloglasni američki bombaš Unabomber nađen mrtav u zatvorskoj ćeliji

Foto: FBI

TIJELO zloglasnog američkog bombaša Teda Kaczynskog "Unabombera" pronađeno je u njegovoj zatvorskoj ćeliji, a vjeruje se da je umro prirodnom smrću, priopćila je danas Savezna zatvorska služba SAD-a.

Kaczynski je bio osuđen na četiri doživotne kazne zatvora bez mogućnosti uvjetnog puštanja zbog niza bombaških napada kojima je od 1978. do 1995. godine ubio tri osobe i ozlijedio 23. Njegov je cilj bio širenje straha i nesigurnosti, a motivi su mu bili usmjereni protiv modernog industrijskog društva.

Matematički genij koji je slao bombe iz izolirane kolibe

Ted Kaczynski, poznatiji kao Unabomber, bio je američki terorist koji je izveo niz poštanskih bombaških napada između 1978. i 1995. godine. Njegova meta bile su uglavnom osobe povezane s tehnologijom, što je odražavalo njegovu duboko ukorijenjenu opsesiju i strah od modernizacije i tehnološkog napretka.

Kaczynski, bivši profesor matematike, živio je u izolaciji u kolibi u saveznoj državi Montani, gdje je izrađivao bombe i potom ih slao poštom. Bio je poznat po tome što je svoje bombe sam izrađivao i koristio složene mehanizme kako bi ih aktivirao.

Diplomirao je na Harvardu i od djetinjstva bio samotnjak, Meta njegovih napada bili su sveučilišni profesori, znanstvenici i vlasnici trgovina s računalima, a čak je pokušao srušiti komercijalni zrakoplov. Njegova kampanja trajala je od 1978. do 1995., a borio se protiv, kako je vjerovao, zla moderne tehnologije.

Godinama je zbunjivao policiju koja mu nije mogla ući u trag pa je slučaj nazvala UNABOM (University and Airline Bombings).

Prepoznali ga po manifestu

Proboj u istrazi dogodio se kada je Kaczynski u rujnu 1995. medijima poslao manifest od 35.000 riječi pod nazivom "Industrijsko društvo i njegova budućnost".

Njegov mlađi brat David dojavio je policiji da autorove ideje nalikuju Tedovim. Agenti su ga uhitili u njegovoj kolibi u travnju 1996. 

Nije poslušao savjete odvjetnika da se pravi lud i priznao je krivnju po svim točkama optužnice u vezi s bombaškim napadima 1998. Sud u Kaliforniji osudio ga je na četiri doživotne kazne zatvora i dodatnu kaznu od 30 godina zatvora. 

Iznimno inteligentan

Kaczynski je bio poznat po svojoj iznimnoj inteligenciji i kompliciranim bombama koje je izrađivao. Premda se ne zna što ga je potaknulo da čini zlo, jedan od razloga mogao bi biti sudjelovanje u zloglasnom znanstvenom eksperimentu na Harvardu. Psiholozi su ondje podvrgnuli studente dobrovoljce višesatnom ekstremnom verbalnom i emocionalnom zlostavljanju kako bi utvrdili kako se ljudi nose sa stresom. Eksperiment je trajao tri godine. 

Unabomber je aktivirao ukupno 17 bombi i ozlijedio oko 25 ljudi, od kojih su neki ostali bez vida, sluha ili prstiju. Sam je doveo do svojeg pada poslavši 1995. medijima pisma u kojima je tražio da objave njegov manifest o opasnostima industrijalizacije. 

"Industrijska revolucija i njezine posljedice katastrofa su za ljudsku rasu", napisao je na početku eseja. Tvrdio je da modernizacija destabilizira društvo, podvrgava ljude poniženjima i "nanosi tešku štetu prirodnom svijetu".

Pročitajte više