Znanstvenici bakterije iz usne šupljine povezali sa rakom gušterače

NOVIM istraživanjem otkriveno je kako su određeni tipovi bakterija iz usne šupljine povezani sa razvojem raka gušterače, prenosi Sky News.

Istraživači ne mogu sa sigurnošću reći da li su bakterije uzrok raka ili posljedica smrtonosne bolesti.

Znanstvenici sa kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu sada istražuju može li se običnim brisom usne šupljine čovjeka testirati na rak gušterače.

Trenutno svi su slučajevi te zloćudne bolesti obično otkriveni u poodmaklom stadiju, a oko 80 posto oboljelih umire unutar godinu dana od postavljene dijagnoze.

Novo je istraživanje pokazalo da su kod oboljelih bile veće šanse da u ustima nose bakteriju granulicatellu adiances, nego što je slučaj kod zdravih osoba, no manja je vjerojatnost da su u usnoj šupljini oboljelih obitavale bakterije neisseria elongata i streptococcus mitis.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Gut, provedeno je na samo 20 osoba, no britanski znanstvenici tvrde kako su rezultati značajni.

Dijagnosticiranje bolesti uz pomoć brisa usne šupljine

Doktor Adam P. Roberts, mikrobiolog u Eastman Dental institutu u Londonu rekao je kako postoje dokazi da bakterije iz usta imaju utjecaja u ostalim dijelovima ljudskog organizma.

Dodao je kako je vrlo privlačna mogućnost da u epruvetu ispljunete malo sline, koja će se zatim testirati ne bi li se predvidio rak i ostale sistemske bolesti, što bi rezultiralo otkrićem bolesti u ranom stadiju i  spašavanjem ljudskih života.

U ljudskim ustima inače živi više od 700 vrsta bakterija, a u prijašnjim istraživanjima otkriveno je kako ljudi s bolešću desni imaju veče sklonosti za neke oblike srčanih poremećaja.

Pročitajte više