Znanstvenici dokazali da u mozgu postoje "Božje točke" zaslužne za religiozne osjećaje

ZNANSTVENICI tvrde kako su u istraživanju utvrdili kako postoje najmanje tri točke u ljudskom mozgu koje su povezane s vjerom u Boga i vjerskim uvjerenjima.

Američki istraživači pronašli su snažne dokaze kako je religioznost ukorijenjena u istom dijelu mozga koji se svakoga dana koristi za interpretiranje raspoloženja drugih ljudi i njihovih namjera, te za analiziranje iskustava, pišu svjetski mediji. Tvrde kako te "Božje točke" postoje i u mozgovima "običnih" ljudi, a ne samo kod onih kod kojih su neobična religijska iskustva bila povezivana s oštećenjima na mozgu ili neurološkim bolestima kao što je epilepsija.

Religija je "kulturalni virus" koji se širi od mozga do mozga

Znanstvenici, filozofi i teolozi već godinama "lome koplja" oko dokazivanja je li religioznost biološki ili sociološki fenomen. Britanski biolog Richard Dawkins tvrdi kako je religija "kulturalni virus" koji se širi od mozga do mozga. Znanstvenici iz U.S. National Institutes of Health iz američke države Maryland tvrde kako su njihova istraživanja obavljena na 26 Amerikanaca dovela do približavanja kraju ove debate.

"Vjerska uvjerenja i ponašanje zaštitni su znak ljudskog oblika života, prisutna su u svim kulturama i civilizacijama, a nemaju životinjskog ekvivalenta", rekao je profesor Jordan Grafman s National Institute of Neurological Disorders and Stroke u Bethesdi kraj Washingtona te je dodao kako njihovi rezultati pokazuju da se određene komponente religioznog vjerovanja prenose kroz dobro poznate mreže u mozgu i podržavaju suvremene psihološke teorije prema kojima su vjerska iskustva nastala kao proizvod evolucijski prilagodljivih kognitivnih funkcija.

Biolog Rob Brooks rekao je kako je studija pokazala da religioznost funkcionira u dijelu mozga koji "se bavi" kompliciranim socijalnim interakcijama.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više