Znanstvenici kažu da iza "zvučnih napada" na Amerikance na Kubi stoje - cvrčci

Foto: EPA

AMERIČKI diplomati na Kubi počeli su krajem 2016. doživljavati zdravstvene probleme nakon što su čuli čudne zvukove. Problem se nastavio cijele prošle godine, a američke službe opisale su misteriozni fenomen kao "zvučne napade" za koji su optužili kubanski režim. Sumnjalo se na mikrovalove ili neku vrstu zvučnog oružja.

No prema novoj studiji, dva znanstvenika koji su proučili snimke zvuka za koji se sumnja da je izazvao ove dramatične posljedice utvrdili su da bi to mogao naprosto biti zvuk glasanja cvrčaka. Konkretno, indijskog kratkorepog cvrčka.

Alexander Stubbs sa Sveučilišta u Kaliforniji i Fernando Montealegre-Zapata sa Sveučilišta Lincoln u Velikoj Britaniji utvrdili su u svojoj studiji da zvuk "visokog tona" odgovara, i to "u nijansiranim detaljima", "glasanju kratkorepog cvrčka".

Znanstvenici ipak ne odbacuju mogućnost da se radi o zvučnom napadu

"Ovo pruža snažne dokaze da je odjekujuće glasanje cvrčka, a ne nekakav zvučni napad ili druga tehnološka naprava, odgovorna za zvuk koji je snimljen", zaključili su znanstvenici.

Ipak, nisu odbacili mogućnost da se svejedno radi o namjernom napadu, a dodali su i da je više istraživanja potrebno kako bi se utvrdio izvor tegoba koje su pretrpjeli američki diplomati.

Simptomi koje je američko diplomatsko osoblje na Kubi doživjelo nakon "zvučnih napada" uključivalo je bol u ušima, gubitak sluha, vrtoglavicu, ali i gubitak pamćenja i ozljede mozga. 

SAD zbog "zvučnih napada" izdao upozorenje i povukao većinu diplomata s Kube

Američka vlada je zbog ovih incidenata povukla većinu diplomatskog osoblja s Kube i objavila nove upute za američke građane koji putuju na Kubu, upozoravajući ih da "budu na oprezu na Kubi zbog napada na zaposlenike američkog veleposlanstva u Havani". 

Incident je uveo nove tenzije između dviju zemalja koje su tek nedavno ponovo uspostavile diplomatske odnose, nakon što su ukinuti u jeku Hladnog rata, zajedno s američkim uvođenjem embarga Kubi. Osim same Kube, američke obavještajne agencije CIA i FBI posumnjale su i na njenu staru hladnoratovsku saveznicu Rusiju, ali nisu pronašle dokaze da je zaista izveden napad.

Posljednji slučaj "zvučnog napada" zabilježen je u travnju 2018.

Pročitajte više