Znanstvenici kloniranjem prvi put proizveli ljudske matične stanice

AMERIČKI su znanstvenici po prvi put koristili metodu kloniranja kako bi dobili embrionalne matične stanice, koje zatim mogu rasti u neoplođenim ljudskim jajnim stanicama, prenosi Reuters.

Istraživači su htjeli dokazati kako se korištenjem tehnologije kloniranja, odnosno " transferom nukleusa somatskih stanica" (SCNT) može proizvesti embrionalne matične stanice čiji je DNK identičan onom pacijenta.

Ovo otkriće, danas objavljeno u časopisu Nature, značajno je stoga što specifične stanice pacijenta potencijalno mogu biti transplantirane, i zatim zamijeniti oštećeno stanično tkivo ljudi koji boluju od dijabetesa i ostalih bolesti, bez bojazni da će imunološki sustav odbaciti nove presađene stanice.


Kao i u svim slučajevima do sada, kada su u pitanju kontroverzne medicinske metode, ovo bi otkriće moglo izazvati polemike i neslaganja, jer neki SCNT tehniku i dalje doživljavaju kao čisto kloniranje, kojem se snažno protive.

Matične su stanice najvažnije stanice u tijelu, izvorni i građevni materijal svih ostalih stanica. Podržavatelji metode dobivanja embrionskih matičnih stanica kažu kako bi ovo otkriće moglo promijeniti medicinu, i omogućiti liječenje sljepoće, juvenilnog dijabetesa i teških ozljeda.

Pročitajte više