Znanstvenici: Omikron se u Južnoj Africi širi dvostruko brže od delta varijante

Foto: EPA

ZNANSTVENICI iz Južne Afrike priopćili su danas kako se čini da se najnovija varijanta covida-19 (omikron) širi više nego dvostruko brže od delte, koja se do sada smatrala najzaraznijom verzijom virusa.

"Omikron se ovako brzo širi zbog kombinacije njegove razine zaraznosti i sposobnosti izbjegavanja stečenog imuniteta. No, još nam nije poznato što je od tog dvoga važniji faktor. Moguće je da je omikron zapravo manje zarazan od delte", kazao je matematičar Carl Pearson sa sveučilišta London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Izbjegava već stečen imunitet?

Podsjetimo, stručnjaci su jučer izvijestili da bi nova varijanta mogla djelomično izbjeći imunitet stečen prethodnom infekcijom, no još uvijek nije poznato može li i u kojoj mjeri izbjeći zaštitu koju pružaju trenutna cjepiva.

Soj omikron je prvi put identificiran u Južnoj Africi 23. studenog i brzo je postao dominantna varijanta u toj zemlji. U Južnoj Africi je jučer zabilježeno 11.535 novih slučajeva koronavirusa, što je skok od 35 posto u odnosu na dan ranije.

Slučajevi zaraze omikron varijantom se udvostručuju otprilike svaka tri dana u pokrajini Gauteng, koja je postala epicentar četvrtog vala zaraze u zemlji, piše The New York Times.

Rt je 2.5 puta veći od onog kod delte

Stručnjaci su matematičkom analizom procijenili rt nove varijante (mjera koja pokazuje brzinu širenja virusa) i usporedili ga s deltom. Otkrili su da je rt omikrona gotovo 2.5 puta veći od onog kod delte.

Rt ne ovisi samo o tome koliko neka varijanta može biti zarazna, već i o njezinoj sposobnosti da zaobiđe imunološku obranu. Juliet Pulliam, voditeljica centra za epidemiološko modeliranje Sveučilištu Stellenbosch u Južnoj Africi, i njezini kolege su u jučer objavljenoj studiji naveli kako ova varijanta vjerojatno lakše zaobilazi stečeni imunitet.  

Izvijestili su o porastu ponovnih zaraza među onima koji su prije najmanje 90 dana već bili pozitivni na covid-19. Porast ovih ponovnih infekcija u Južnoj Africi poklopio se sa širenjem omikrona u zemlji.

Do sličnog porasta ponovnih slučajeva zaraze nije došlo kada su u optjecaju bile beta i delta varijante, istaknuli su znanstvenici. Još uvijek nije poznato uzrokuje li omikron teže simptome od drugih sojeva covida-19.

Treba napomenuti da je u Južnoj Africi i naglo porastao postotak novih slučajeva kod djece mlađe od 5 godina, ali to može biti posljedica toga što je sada cijepljeno više odraslih osoba.

Pročitajte više