Znanstvenici potvrdili: Dinosaure ubio veliki asteroid



JEDINO uvjerljivo objašnjenje za izumiranje dinosaura je katastrofa nastala nakon udara golemog asteroida, zaključila je grupa znanstvenika koji su dosad proveli najtemeljitije istraživanje o događaju od prije 65 milijuna godina, koji je otvorio put dominaciji sisavaca na Zemlji.

Znanstvenici su, u tekstu objavljenom u Science Journalu, odbacili druge teorije, kao masovne vulkanske erupcije, nakon revidiranja podataka dobivenih u 20 godina paleontološkog, geokemijskog, klimatskog, geofizičkog i sedimentološkog istraživanja o stravičnom događaju koji je označio kraj dinosaura.

Stravičan udar asteroida

Prije 65 milijuna godina asteroid promjera od 10 do 15 kilometara udario je u Zemlju na mjestu Chicxulub u Meksiku, na poluotoku Jukatan, i oslobodio energiju ekvivalentnu 100 bilijuna tona TNT-a, ili energiju više od milijardu puta veću od one koju su proizvele atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki. Nakon udara asteroida preživjela su se bića na Zemlji susrela s teškom zimom, a više od pola svih vrsta na planetu izumrlo je.

Udar asteroida ostavio je krater promjera 180 kilometara i okružen je kružnim rasjedom promjera oko 240 kilometara. Znanstvenici su zaključili da je udar asteroida jedino uvjerljivo objašnjenje za razaranje vidljivo u geološkim podacima.

"Možete pratiti krhotine iz ostatka svijeta ravno do ruba kratera. Možete početi u Europi, prijeći Atlantski ocean i krhotina je sve više dok se približavate krateru", rekao je jedan od autora istraživanja, dr. David Kring iz Houstona.

Odbačene konkurentske teorije

Prvi udar uzrokovao je velike požare, stravične potrese, ogromna klizišta koja su proizvela tsunamije. Konačno, udar je prouzročio globalnu zimu koju su uspjeli preživjeti samo rijetki hladnokrvni organizmi.

Znanstvenici su istraživanjem potvrdili kako je jedinstveni sloj krhotina po sastavu povezan sa stijenama koje se mogu naći oko područja sudara. Također su potvrdili da je velika količina minerala koji nastaju kad stijene nešto udari pri velikoj brzini, prisutna u stijenama diljem svijeta.

Konkurentska teorija tvrdi da je izumiranje dinosaura uzrokovano serijom supererupcija vulkana na području Indije, koje su trajale oko 1,5 milijuna godina. Te su erupcije stvorile preko milijun kubičnih kilometara lave, za koju se smatralo da je pridonijela hlađenju atmosfere i globalnim kiselim kišama. Znanstvenici su zaključili da te erupcije nisu bile dovoljno značajne da bi uzrokovale masovno izumiranje dinosaura.

Pročitajte više