Znanstvenici uzgojili ugroženi koralj: "Možda spasimo vrstu"

Foto: EPA

ZNANSTVENICI su uspješno uzgojili ugroženu vrstu koralja u sklopu projekta za koji se nadaju da će obnoviti oštećene koraljne grebene uz obalu Floride kojima prijeti relativno nova bolest, objavila je jučer organizacija za spašavanje koralja.

Grebeni na Floridi i Karibima suočavaju se s rastućom prijetnjom uništenja zbog bolesti koja lišava koralje njegove boje i na kraju dovodi do odumiranja.

Centar za spašavanje koralja na Floridi posljednjih je tjedana uspio uzgojiti stotine novih koralja koji pripadaju vrsti kaktusnog koralja u objektu od 185 četvornih metara, u kojem se nalazi ukupno 18 vrsta floridskih koralja koje su ugrožene bolešću.

"Postoji potencijal da se spasi vrsta"

"Postoji potencijal za razmnožavanje tih koralja... Tako da bi se moglo vratiti neke od ovih koralja u divljinu", rekao je Justin Zimmerman, voditelj centra za spašavanje koralja na Floridi.

"I postoji potencijal da se spasi vrsta."

Bolest gubitka koraljnog tkiva prvi put je uočena u blizini Miamija 2014., do 2017. proširila se na najsjeverniji greben Floride, a kasnije i na Key West na jugu.

Koraljne vrste koje zahvati ta bolest imaju stopu odumiranja od 66-100 posto, što je čini smrtonosnijom od poznatijeg fenomena izbjeljivanja koralja koji je obično uzrokovan višim temperaturama vode povezanim s klimatskim promjenama.

Centrom za spašavanje koralja na Floridi upravlja SeaWorld, tematski park za morske životinje, a dijelom ga financira Disneyjev fond za očuvanje.

Klimatske promjene

Bolest gubitka koraljnog tkiva predstavlja još jednu prijetnju svjetskim koraljnim grebenima, koji se već suočavaju s egzistencijalnom prijetnjom zbog klimatskih promjena.

"Veliki broj potomaka koje proizvedu spašeni koralji bit će neophodan za obnovu floridskog koraljnog grebena", rekao je Gil McRae iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja Floride.

Globalna mreža za praćenje koraljnih grebena (GCRMN), globalna podatkovna mreža koju podržava UN, u listopadu je objavila da je 14 posto svjetskih koralja na grebenima već izgubljeno između 2009. i 2018.

Oštećenje koraljnih grebena među bezbroj je pitanja o kojima aktivisti nastoje podići svijest tijekom ovogodišnjeg obilježavanja Dana planete Zemlje u petak, 22. travnja.

Pročitajte više