Znanstvenici: Vjerojatno smo otkrili uzrok najvećeg potresa ikada na Marsu

Foto: ESA

VJEROJATNI uzrok najvećeg seizmičkog događaja ikada zabilježenog na Marsu otkriven je nakon studije pod britanskim vodstvom. Potres magnitude 4.7 zabilježio je NASA-in lander InSight 4. svibnja prošle godine. Spomenuti događaj je uzrokovao vibracije koje su odjekivale planetom šest sati.

Isprva se mislilo da je uzrokovan udarom meteorita, što je i ranije znalo rezultirati sličnim podrhtavanjima. Međutim, nakon pretrage goleme površine tog planeta, koja pokriva 144 milijuna kvadratnih kilometara, međunarodni istraživački tim nije pronašao nikakav trag svježeg kratera.

Rezultati, objavljeni u časopisu Geophysical Research Letters, pokazuju da je Mars daleko seizmički aktivniji nego što su znanstvenici vjerovali. Voditelj studije, dr. Benjamin Fernando sa Sveučilišta u Oxfordu, smatra da bi rezultati mogli čak pokazati gdje je sigurno živjeti ako ambicije Elona Muska da kolonizira Mars postanu stvarnost.

Naporna potraga za kraterom

"Još uvijek mislimo da Mars danas nema aktivnu tektoniku ploča, tako da je ovaj događaj vjerojatno uzrokovan oslobađanjem pritiska unutar Marsove kore. To je rezultat milijardi godina evolucije; uključujući hlađenje i smanjivanje različitih dijelova planeta različitim brzinama", rekao je. 

"Još uvijek ne razumijemo u potpunosti zašto su neki dijelovi planeta pod većim pritiskom od drugih, ali rezultati poput ovih pomažu nam u daljnjem istraživanju. Jednog dana, ove informacije bi nam mogle pomoći da shvatimo gdje bi za ljude bilo sigurno živjeti na Marsu, a koja mjesta bismo trebali izbjegavati", dodao je. 

Potraga za pronalaženjem kratera nakon potresa predstavljala je veliki napor. To je zato što iako je Mars manji od Zemlje, nedostatak oceana znači da je površina kopna slična, piše Sky News.

Primjer uspješne suradnje zemalja

Velika potraga zahtijevala je suradnju između svemirskih agencija i znanstvenika diljem svijeta, uključujući Europsku svemirsku agenciju, Kinesku nacionalnu svemirsku agenciju, Indijsku organizaciju za istraživanje svemira i Svemirsku agenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Navedene agencije su ponudile korištenje svojih satelita i vjeruje se kako je to prvi put da su sve misije u orbiti oko Marsa surađivale na jednom projektu. Rad je na Oxfordu predvodio dr. Fernando, koji je naglasio da bi ovaj slučaj trebao "poslužiti kao obrazac za produktivnu međunarodnu suradnju u dubokom svemiru".

Inače, potres je bio jedan od posljednjih događaja koje je zabilježio lander InSight prije nego što se isključio prošlog prosinca, više od četiri godine nakon slijetanja na Mars.

Pročitajte više