Znate li koliki povrat poreza možete dobiti zbog djece? Reći će vam nova aplikacija

Screenshot: HRT

ROK za predaju poreznih prijava je 28. veljače. Kako olakšati cijeli proces, govorio je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Toni Milun, idejni začetnik prve aplikacije za izračunavanje povrata poreza za djecu. 

Aplikacija se zove POPODICA i služi tome da roditelji provjere jesu li optimalno podijelili djecu po poreznim karticama. I ako nisu, kad ubace sve podatke u aplikaciju, ona će im reći jesu li dobro podijelili, kaže Milun i slikovito objašnjava kako aplikacija funkcionira.

Kako aplikacija funkcionira

"Zamislite ovaj slučaj, imate Ivu i Anu. Ivo ima 31 godinu, Ana 29. Mi sada znamo da ovi koji su mlađi od 30 godina dobivaju ili pola uplaćenog poreza nazad ili - ako su mlađi od 25 - dobivaju cijeli. Neka imaju dvoje djece i plaću recimo 8300 kuna i neka su djeca na Ani, koja ima 29 godina. Ana je mlađa - ona će dobiti povrat poreza nekih 100 kuna.

Međutim, ako ubace svoje podatke u POPODICA-u, ona će im reći: 'Nije dobro da djeca ostanu na Ani, preselite ih na Ivu.' I što će se dogoditi? Ana će trebati uplatiti ekstra poreza 6000, ali Ivo dobije 12.000 nazad. Oni kao par ostvare 6000 kuna povrata ako primijene POPODICA-u. Ako ništa ne učine, dobit će tih sto kuna", objašnjava Milun. 

Aplikacija je besplatna i možete je skinuti na pametni telefon.

"Aplikacija će se moći skinuti od sutra, preksutra, a najkasnije 22. veljače će biti aktivna", kaže Nikola Mujdžić Reščić, voditelj projekta.

Pročitajte više