Znate li tko je kriv za krizu eura? George Soros tvrdi: Njemačka i Angela Merkel!

JEDAN od najjačih burzovnih igrača svih vremena, George Soros, okrivio je kancelarku Angelu Merkel i Njemačku za krizu na financijskim tržištima.

"Njemačko oklijevanje u pomoći Grčkoj samo je produbilo krizu"

"Odluke njemačke kancelarke Merkel uzrok su za probleme zajedničke europske valute, a njemačko oklijevanje u pružanju pomoći Grčkoj samo je još intenziviralo krizu", napisao je Soros za njemački gospodarski list Handelsblatt.

Globalni autoritet kad se govori o poremećajima na burzi, ali i jedan od onih koji se percipiraju kao veliki špekulanti i destabilizatori svjetskog financijskog tržišta, Soros vjeruje da je Njemačka ključni igrač za izlazak iz krize u eurozoni.  "Jedino Njemačka može preokrenuti dinamiku europskog propadanja", tvrdi on.

Soros kaže da će to ipak biti teško, jer je njemačka javnost protiv kredita za Europu, a on inzistira na tezi  da kriza eura ima svoje korijene upravo u odluci kancelarke da za nemogućnost servisiranja dugova ne jamči cijela Unija, nego pojedine zemlje.

"Njemačko oklijevanje dovelo je do krize opstanka Europske unije i pojačalo je grčku krizu“, oštar je Soros u članku.

Spašavajte odmah, ili će vam uskoro doći Španjolska i Italija s istim problemom

Sve dok Njemačka i ostale zemlje eurozone koje imaju izvanredne ocjene svojeg boniteta ne promijene svoju strategiju oko dužničke krize, upozorava ovaj američki milijarder, euru prijeti raspad.

"Stanje postaje sve nesnošljivije. Članice eurozone morale bi pristati na režim euro-obveznica, dakle uvođenju zajedničkih državnih obveznica svih zemalja eurozone, umjesto nacionalnih obveznica koje imaju različite kamatne stope. U protivnom, uskoro će se i Španjolska i Italija naći na popisu onih zemalja koje će tražiti pomoć kroz programe spašavanja", piše Soros.

Njemačka vladajuća koalicija odbacila je takve zahtjeve.

Pročitajte više