Znate li tko su sendvičari? Vučić ih rado koristi, a Srbi im se masovno rugaju

Foto: Twitter

KAD je prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Srbiju, vlada i predsjednik Aleksandar Vučić priredili su mu doček koji je bio spektakularan, ali je u najmanju ruku graničio s neukusnim, pa i grotesknim dodvoravanjem. 

Stotinjak tisuća Srba pješačilo je u povorci do Hrama svetog Save da bi tamo dočekali Putina, koji im se nakon obilaska hrama kratko obratio na srpskom, zahvalio im na prijateljstvu i pokupio se. Masa je njemu i Vučiću za to vrijeme oduševljeno klicala "Vučiću Srbine", "Živio Putin", "Putinu Srbine, Vučiću Srbine". Mnogi su nosili njegove portrete i transparente na kojima ga veličaju. No osim Putinovim slikama, mahali su i slikama Vučića, patrijarha Pavla, pa i četničkog vojvode i osuđenog ratnog zločinca Draže Mihailovića. 

>> FOTO Srbi ludi za Putinom, mahali mu slikama Vučića, popova, svetaca i četnika

>> Čak se i Rusi rugaju Vučiću na ulizivanju Putinu

Zanimljivo je da je velik dio okupljenih doputovao u Beograd na doček iz cijele zemlje, a dolazak su organizirale "patriotske nevladine udruge" i Srpska napredna stranka putem svojih općinskih odbora. Srpski mediji su javljali da je Putina dočekalo između 100.000 i 125.000 ljudi, a dužnosnik prometne policije izjavio je da je u Beograd iz unutrašnjosti stiglo oko 1200 autobusa. 

"Sendvičari" iz cijele Srbije došli u 1200 autobusa dočekati Putina

Je li toliki broj Srba došao na doček samo zbog svog divljenja Putinu? Vjerojatno ne, ako uzmemo u obzir fenomen takozvanih "sendvičara", odnosno "botova", koji je već neko vrijeme poznat u Srbiji. Naime, u srpskoj politici već je godinama javna tajna da vladajuće stranke koriste usluge "aktivista" koji na internetu, ali i u stvarnom životu, masovno iskazuju svoju podršku politici stranačkog, odnosno državnog vrha.

Izraz sendvičar postao je svojevrsni meme, pa tako i Vukajlija, stranica koja funkcionira kao duhovit rječnik srpskog slenga, navodi sljedeći opis sendvičara: "Osoba koja je prodala dupe i mozak za dvije kriške kruha, namaz i među kruhom komadić suhomesnatog proizvoda plus malo sezonskog povrća."

Sendvičari su na srpskim društvenim mrežama često predmet sprdnje, a takav je slučaj bio i pri Putinovom posjetu.

"Samo za naprednjačke sendvičare, koji prodaju vjeru za Vučićev sendvičić. Ne ljutite se na njih... I oni su ljudi, samo bez imena, obraza i pameti", napisao je tako tviteraš Igor Salak, uz heštegove #bot #sendvičari #ameba.

Neki su masovnu aktivnost sendvičara potkrijepili i dokazima, poput screenshotova iz grupa za organizaciju. "Molim sve prijatelje da danas u 17 sati dođu na plato ispred općine, da dočekamo našeg predsjednika! Svi da svečano budete odjeveni, dame posebno!" stoji u jednoj takvoj poruci od subote, očito povodom nekog Vučićevog posjeta ili skupa.

Na Twitteru se mogu naći i fotografije na kojima takozvani sendvičari doslovno jedu sendviče ispred autobusa kojima ih razvoze. "Vode ih ko mačke po cijeloj Srbiji od Vranja do Kalemegdana", piše tako tviteraš Milutin Mlađenović uz prigodnu fotografiju.

Vice News razgovarao sa stranačkim botovima, ipak ne rade za sendviče 

Novinarka srpske verzije Vice Newsa Aleksandra Mališić 2016. je napravila i reportažu o botovima, odnosno sendvičarima, pod naslovom "Provela sam nekoliko dana s botovima i saznala da ne rade za sendviče". "Sve češće smo svjedoci spontanog okupljanja građana oko kamenja raznih temelja, spontano se upisujući na nekakav spisak", opisuje novinarka ovu bizarnu pojavu.

Botovi, odnosno sendvičari, nisu izum naprednjaka, kao ni demokrata koji su bili na vlasti prije njih, ali su dolaskom Vučićevih naprednjaka na vlast 2012. postali sve masovniji, upadljiviji - i iritantniji. Novinarka Vicea je razgovarala s aktivistima, odnosno "sendvičarima" ili "botovima" Srpske napredne stranke i Demokratske stranke. Naprednjački bot joj je objasnio kako su naprednjaci značajno napredovali u ovoj domeni otkako su na vlasti. 

Štoviše, za koordinaciju svog masovnog komentiranja u korist Vučića i vlade ispod internetskih članaka i na društvenim mrežama, koriste posebne programe. Prvo su to bili Walter i SkyNet, a posljednji je Fortress. Na ovoj platformi botovi dobivaju vijesti koje treba obraditi - lajkati, šerati, komentirati po šabloni. 

"Uglavnom i ne pročitam vijest, samo mehanički pišem komentare... Na Twitteru trebaš lajkati i ritvitati, uglavnom Vučićeve tvitove", rekao joj je naprednjački bot pod pseudonimom Milan. Zatim je objasnio i kako se jednostavno može postati bot: odeš u prvu stranačku prostoriju, formalno se učlaniš i izraziš želju da se baviš aktivizmom, nakon čega ti stranka napravi račun za Fortress, dobiješ instrukcije i kreneš na posao. 

"Nekad, kad ne znam kako da napišem, gledam od drugih botova pa manje više kopiram isto. Jedino kad se rade ankete, onda dobijemo jasne instrukcije da odgovorimo s da ili ne", dodaje Milan. Napominje i da botovi moraju biti svakodnevno aktivni, uključujući vikende i praznike.

Masovni komentari botova ispod članaka u srpskim medijima

A što točno dobivaju za svoj "aktivizam"? Ni plaću, ni sendviče, već bodove, objašnjava ovaj bot. Komentar se, ovisno o brzini i kvaliteti, različito boduje, ti bodovi se zatim zbrajaju i mjere, a od botova se, osim što ih se rangira, očekuje i da ispunjavaju kvote. "Kontrola aktivnosti je na visokom nivou. Ukoliko nisi aktivan sedam dana - isključuju te", dodaje Milan.

Nadaju se uhljebljenju

Botovi, dakle, ovaj rad obavljaju volonterski, u nadi da će taj angažman u budućnosti konvertirati kroz uhljebljenje u javnoj upravi, odnosno državnom ili gradskom poduzeću. 

Srpski Espresso je 2017. objavio članak o sendvičarima u kojem je opisao kako se odmah po objavljivanju nekog članka o Vučiću ili nekom od drugih predstavnika vlasti, pojavljuje niz komentara koji na isti ili sličan način izražavaju hvalospjeve dotičnima. Espresso je to potkrijepio i screenshotovima takvih komentara ispod vijesti o tadašnjem susretu Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana. 

"Erdogan zna da je Srbija faktor stabilnosti na Balkanu i zato cijeni i poštuje Vučića", "Ovo je bio susret dva regionalna lidera", "Srbija i Vučić su to zaslužili", samo su neki od uhvaćenih komentara koji se predvidljivo pojavljuju jedan za drugim, svaki s velikim brojem lajkova. 

Sendvičari nam vrijeđaju inteligenciju, i to sve za naše pare", zaključio je ovaj srpski portal. A kako vidimo, ovakvi robotski izrazi podrške nisu ograničeni na internetske komentare.

Pročitajte više