Zoran Erceg: Hoće li onima koji podignu desnicu i veličaju ustaše domoljubni dodatak biti veći?

Foto: Index

"HRVATSKI branitelji dobivat će domoljubni ili ratni dodatak, nikada više neće se naći u poziciji ostvarivanja socijalnih prava", navodi se u "Programu rada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata” koji je ovih dana, "stanarima" šatora u  Savskoj 66, predstavio HDZ-ov kandidat za ministra branitelja, Mijo Crnoja.

No, ideja o naplaćivanju vlastitog domoljublja i ratnog doprinosa, mnogima se nije ni najmanje svidjela.

 "Ako želite najavljeni reformski "Domoljubni dodatak" preporučam objavu ove fotografije kao vaše profilne fotografije. Parola glasi: "Prodajemo domoljublje za 100 kuna". Za više kuna ide i veće domoljublje, naravno.", napisao je na svom Facebook profilu hrvatski branitelj Zoran Erceg, pokretač Facebook stranice "Dosta je Stop agresiji šatordžija iz Savske". Svojim nekadašnjim suborcima Erceg je javno poručio "Ja se vas ne bojim", a njegova je Facebook stranica u kratko vrijeme prikupila preko 20 tisuća fanova.

 

 

Ako želite najavljeni reformski "Domoljubni dodatak" preporučam objavu ove fotografije kao vaše profilne fotografije....

Posted by Zoran A Erceg on Tuesday, January 19, 2016

 

 

Pitali smo ga što misli o programu po kojemu bi branitelji, između ostalog, trebali dobiti tzv. domoljubni ili ratni dodatak.

Čime se mjeri domoljublje?

"Zanima me, tko je taj tko će, nakon svega, procjenjivati što sam ja prošao u ratu, jesam li domoljub ili nisam, koliko veliki domoljub jesam? Tko je taj tko će mjeriti moje domoljublje, na koji će to način raditi i po kojim točno kriterijima? Da li po količini prolivene krvi? Da li po broju ozljeda i rana, ili možda po broju ratišta koja sam prošao? Mi smo se borili samo za slobodu Hrvatske države i ne želimo naše domoljublje i našu borbu od prije 25 godina doživotno pretvarati u novac. Šatoraši pak žele upravo to - doživotno naplaćivati svoje domoljublje, a HDZ je, u zamjenu za glasove na izborima, spreman takvo domoljublje plaćati novcem hrvatskih poreznih obveznika", kaže za Index Zoran Erceg, koji se u ratna zbivanja uključio fotoaparatom i kamerom u ljeto 1991. godine.

Najavljeni domoljubni ili ratni dodatak i najavljeni Registar izdajnika nacionalnih interesa RH vodi nas, upozorava Erceg, u mračno doba progona vještica kada se senator Joseph McCarthy, pod krinkom borbe protiv komunizma, obračunavao s tisućama nedužnih ljudi.

"Ratne zasluge se stječu i u miru, uzimanjem iskaznice HDZ-a"

"Baš kao što su nekada davno i silovatelji, kradljivci i ubojice, mogli opljačkanim novcem platiti crkvi iskupljenje grijeha, tako se i danas domoljublje može pribaviti svrstavanjem uz jednu političku stranku te podržavanjem njenih političkih ideja u jednom šatoru. Nije li apsurdno da se, više od dva desetljeća nakon rata, još uvijek mogu steći ratne zasluge i to dolaskom u šator i uzimanjem HDZ-ove članske iskaznice? Ako pri tom podigneš desnicu i veličaš ustaše možda ti domoljubni dodatak bude i veći. Mjerni instrumenti HDZ- ovih "mjerača domoljublja" mjere samo količinu ispijenog alkohola u šatoru, broj ekstremističkih parola te broj prijetnji i uvreda nama, hrvatskim veteranima koji ne mislimo kao oni", kaže Erceg.

Smatra da bi on i njegovi kolege veterani koji su se borili za slobodnu i demokratsku Hrvatsku, za poštivanje hrvatskih zakona i hrvatskog Ustava, a ne za materijalni interes, povlastice i privilegije, mogli vrlo lako završiti u Registru izdajnika nacionalnih interesa Hrvatske, jer su, kako kaže, ukazivali na protuzakonite i nemoralne radnje šatoraša.

"Bit će posebno zanimljivo vidjeti kako će HDZ- ovi mjerači domoljublja izmjeriti domoljublje pekarima koji su u pozadini pekli kruh za ratnike ili bravarima koji su u brodogradilištima izrađivali prva oružja. Hoće li domoljublje platiti i tisućama hrvatskih radnika koji su, radom na svom radnom mjestu, također dali važan doprinos oslobađanju Hrvatske", pita Erceg.

O HDZ-ovom kandidatu za ministra branitelja

"Jedan od organizatora sramotnog prosvjeda u Savskoj, Ante Deur, već je ranije dospio u dvore predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a drugi organizator tog prosvjeda, umirovljeni pukovnik Mijo Crnoja, isplivao je kao kandidat je HDZ- a za ministra branitelja. Upravo su Crnoja i današnji savjetnik predsjednice, zajedno s Glogoškim i ostalim ekstremno orijentiranima šatorašima, aktivno radili na razjedinjavanju branitelja te rušenju ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske. Iste one Hrvatske za koju su se, kako tvrde, časno borili" kaže Erceg, ističući kako je Crnoja, u okviru službenog  HDZ-ovog programa zapravo predstavio zahtjeve šatoraša.

"Hoće li se Deur i Crnoja odreći profašističkih stavova ekstremnih šatoraša?"

"Poštovani gospodine Deur i gospodine Crnoja, pozivam vas da se sada, kada zauzimate utjecajne državne pozicije, javno odreknete profašističkih stavova koje su ekstremi šatoraši isticali od početka svog prosvjeda. Pozivam vas da se jasno,  javno i nedvosmisleno odredite prema dijelu hrvatskog Ustava koji naglašava antifašističke temelje hrvatske države, za koju smo se borili u istom ratu i nadam se protiv istog neprijatelja", poručuje Zoran Erceg, savjetnici predsjednice i HDZ-ovu kandidatu za ministra branitelja.

Smatra da bi se svi branitelji konačno trebali ujediniti u jednu, cjelovitu braniteljsku udrugu, koja bi zastupala interese svih branitelja, bez obzira na njihovo porijeklo i političku orijentaciju.
"Predstavnicima desničarskih braniteljskih udruga takvo jedinstvo ne odgovara jer s takvom braniteljskom organizacijom niti jedna politička organizacija, a osobito HDZ, ne bi mogla politički manipulirati u cilju ostvarenja svojih političkih ciljeva. Osim toga, čelnicima desničarskih braniteljskih udruga važnije je da svako od njih bude predsjednik neke od čudnih "koordinacija koordinacija svekolikih braniteljskih udruga" i da se međusobno natječu tko će si osigurati veće povlastice, baš kao što to čini i Đuro Glogoški", kaže Erceg.

"Program HDZ-a je opasan za temelje Hrvatske države!"

Zoran Erceg smatra kako bi zapošljavanje branitelja i njihove djece u državnim poduzećima, po principu podobnost, a ne stručnosti i sposobnosti, i u novoj, tzv. reformskoj Vladi, Tihomira Oreškovića, neminovno potaknulo bujanje fenomena "nesposobnih uhljeba".

"Ja ne želim da moj sin, ukoliko je nesposoban i neobrazovan, samo zato što je sin hrvatskog ratnog vojnog invalida, ima prednost pri zapošljavanju pred svojim vršnjakom koji je sposobniji, pametniji i obrazovaniji. Zapošljavanjem mog nesposobnog sina jedinu materijalnu korist imao bi on i eventualno ja, a društvo i Hrvatska država bili bi na gubitku, jer bi na grbači imali još jednog nesposobnog uhljeba. No, dobije li priliku da se zaposli u državnom poduzeću vršnjak mog sina, koji je sposobniji, pametniji i obrazovaniji, ova država će dobiti šansu da ju nova, mlada i sposobna generacija, neopterećena političkom podobnošću, izvuče iz krize neophodnim reformskim promjenama državne uprave", poručuje Erceg.

U ratu je, prisjeća se, preživio i pucnjavu iz pušaka, snajpera, bestrzajnih topova, maljutki, minobacača, bio je ranjavan, no mnogo veću opasnost, kako kaže, osjeća danas kada je, zbog javnog iznošenja svojih političkih stavova, stalna meta mnogobrojnih napada.

"Prijetnje su nešto što je postalo moja svakodnevica jer šatorašima iz Savske smeta to što se javno borim protiv besramnih povlastica i materijalnih prava kojima oni žele naplatiti svoje današnje "domoljublje" i nekadašnji ratni doprinos", zaključuje Zoran Erceg.
 

Pročitajte više