Zoran Milanović je najskuplji influencer u zemlji

Foto: Hina, Index

ZORAN Milanović u nedjelju je pobijedio na predsjedničkim izborima i time postao najskuplji influencer u zemlji, čije ćemo usluge plaćati oko 40 milijuna godišnje, koliko iznose troškovi njegovog ureda. 

Iako, na žalost, nije bio uspješan premijer, birači su mu očito oprostili sve promašaje i izabrali za novog predsjednika. 

U vrijeme svog premijerskog mandata pokazao je nerazumijevanje i nezainteresiranost za ekonomska pitanja, što je zapravo uobičajeno za hrvatske političare od kojih je većina cijeli život provela u javnom sektoru, na pozicijama u raznim ministarstvima. Kada čovjek provede deset, petnaest godina u Ministarstvu vanjskih poslova, pa se nakon toga preseli u sabor, naravno da na neki način izgubi doticaj s realnošću.

Je li Milanović nešto naučio dok je bio u privatnom biznisu?

Nakon što je 2016. izgubio izbore, Milanović se povukao s mjesta predsjednika SDP-a te se odrekao i saborskog mandata te krenuo u privatni biznis, kroz koji se vjerojatno bolje upoznao s čime se sve susreću ljudi koji pokušavaju nešto raditi. Kao vlasnik konzultantske tvrtke Milanović je imao priliku vidjeti kako izgleda kad svaki mjesec moraš sam sebi isplatiti plaću, i uz nju još porez, prirez, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, pa kada je vidio koliko sve to košta, odlučio si je isplaćivati minimalac. 

Iako su ovlasti predsjednika u smislu utjecaja na ekonomsku i poreznu politiku nikakve, kao najplaćeniji Influencer u zemlji Milanović bi se u sljedećih pet godina, ako je išta naučio u svom kratkom izletu u poduzetništvo, trebao javno zalagati za modernizaciju hrvatske ekonomije, smanjenje utjecaja politike na izbor dobitnika i gubitnika u tržišnoj utakmici i svođenje poreza i javne potrošnje na razumnu mjeru. Hrvatska je gušenjem privatnog sektora postala jedna od najsiromašnijih članica Europske unije i ako želi uhvatiti korak s usporedivim zemljama poput Češke i Slovačke, mora postati bolje mjesto za biznis, a predsjednik svojim utjecajem u javnosti u tome može pomoći.

Za nadati se je da je Milanović nakon kratkog izleta u privatni biznis vidio kolika je pogreška bila postaviti Slavka Linića za ministra financija, koji je usred krize krenuo džonom na privatni sektor, a najviše su stradali upravo mali biznisi. Mnogi od njih kroz predstečajne nagodbe kroz koje su bili prisiljeni otpisati potraživanja prema dužnicima pa su zapravo zdrave firme propadale kako bi se spasile loše. 

Dio njih propao je pod pritiskom visokih poreza jer, u i inače slabašnoj ekonomiji kakva je naša, koja je još dodatno bila oslabljena utjecajem najveće globalne krize nakon Drugog svjetskog rata, nije lako izdržati skandinavsko porezno opterećenje, poput PDV-a od 25 posto.

Hoće li barem sada kao najskuplji influencer promovirati ideje koje će Hrvatsku pretvoriti u modernu ekonomiju?

Biznismen Milanović svoju isplatu minimalca pravdao je time da si je isplaćivao dobit i na to plaćao porez i porez na dividendu, za koji je sam rekao da nije mali. Da, poduzetnici zaista ne žive od plaće, već od dobiti, koja je i smisao postojanja nekog poduzetničkog pothvata. No što bi bilo da je njegova konzultantska firma trebala zaposliti još jednog visokokvalificiranog stručnjaka s “premijerskom” plaćom od, recimo, 18 tisuća kuna neto. Tada bi naš sadašnji predsjednik morao mjesečno negdje pronaći 34.200 kuna, koliko bi otprilike iznosio bruto 2, ili trošak koji poslodavac ima za tog jednog zaposlenika.

Znamo da Milanović nema ovlasti kojima bi utjecao na poreznu politiku i općenito ekonomiju, a kada ih je imao, nije ih iskoristio, ali javnost, barem onaj dio javnosti koji se bavi biznisom, očekuje od njega da barem kao najskuplji influencer zastupa ideje koje će hrvatsku ekonomiju napokon iščupati iz tranzicije i dovući u društvo razvijenijih zemalja sa stvarnom tržišnom ekonomijom, u kojoj su porezi primjereni stupnju razvoja, gdje kupci, a ne država odlučuju koja firma će opstati, a koja propasti, i gdje zakone ne pišu razne interesne grupe kako bi si na štetu drugih osigurale financijsku korist.

Kada već za sve to nije imao hrabrosti dok je bio premijer, neka barem sada u javnosti kao influencer promovira te ideje.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više