Zovemo manjince. Pitamo ih jesu li za SDP ili HDZ

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neslužbeni rezultati DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, prema medijskim izračunima, pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo 10 mandata.

Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. 

Pitali smo manjince koga podržavaju

Važnu ulogu u sastavljanju nove vlade moglo bi igrati osam zastupnika nacionalnih manjina. Pitali smo ih planiraju li podržati HDZ-ovu ili SDP-ovu koaliciju.

Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, izborio je prvi mandat u saboru. Kaže da je još uvijek rano za kombinacije te da će o tome moći više govoriti za nekoliko dana.

Furio Radin: Dobro sam surađivao s Plenkovićem

Furio Radin u još će jednom mandatu zastupati talijansku nacionalnu manjinu, dobio je 955 glasova i tijesno pobjeđuje protukandidata Corrada Dussicha, koji je dobio 933 glasa.

Radin ima 32 godine saborskog staža, što ga čini rekorderom u Hrvatskom saboru. Kaže da sinoć nije previše pratio rezultate izbora, fokusirao se samo na manjinske zastupnike.

"Ja sam do sada, u prošlosti, dobro surađivao s Plenkovićem. Za sada ću reći samo to", rekao nam je Furio Radin.

Pupovac: Prvo se moramo sastati sa zastupnicima manjina

U sabor će ponovno ući i troje zastupnika SDSS-a - Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov. Pupovac kaže da će o potencijalnim koalicijama moći govoriti nakon što se sastane i konzultira s ostalim zastupnicima iz redova manjina. Pitali smo ga i hoće li manjinski zastupnici ići u bloku, na što nam je Pupovac ponovio da čeka sastanak svih osam zastupnika te da će o tome tek razgovarati.

"Nismo sudjelovali ni u čijoj kampanji, pa nećemo ni sad nakon izbora", kaže Pupovac na pitanje o ultimatumu Domovinskog pokreta da ne prihvaćaju koaliciju u kojoj bi bio SDSS.

Čekamo izjave ostalih zastupnika manjina

Novi su mandat osvojili Robert Jankovics (mađarska manjina), koji nije imao protukandidata, te Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina). Novi je mandat osvojio i Veljko Kajtazi (Savez Roma Kali Sara).

Izjave ovih troje zastupnika još uvijek nismo dobili. Njih ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Uskoro opširnije

Pročitajte više