Zovemo manjince. Pitamo ih jesu li za SDP ili HDZ

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neslužbeni rezultati DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, prema medijskim izračunima, pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo 10 mandata.

Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. 

Pitali smo manjince koga podržavaju

Važnu ulogu u sastavljanju nove vlade moglo bi igrati osam zastupnika nacionalnih manjina. Pitali smo ih planiraju li podržati HDZ-ovu ili SDP-ovu koaliciju.

Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, izborio je prvi mandat u saboru. Kaže da je još uvijek rano za kombinacije te da će o tome moći više govoriti za nekoliko dana.

Furio Radin: Dobro sam surađivao s Plenkovićem

Furio Radin u još će jednom mandatu zastupati talijansku nacionalnu manjinu, dobio je 955 glasova i tijesno pobjeđuje protukandidata Corrada Dussicha, koji je dobio 933 glasa.

Radin ima 32 godine saborskog staža, što ga čini rekorderom u Hrvatskom saboru. Kaže da sinoć nije previše pratio rezultate izbora, fokusirao se samo na manjinske zastupnike.

"Ja sam do sada, u prošlosti, dobro surađivao s Plenkovićem. Za sada ću reći samo to", rekao nam je Furio Radin.

Pupovac: Prvo se moramo sastati sa zastupnicima manjina

U sabor će ponovno ući i troje zastupnika SDSS-a - Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov. Pupovac kaže da će o potencijalnim koalicijama moći govoriti nakon što se sastane i konzultira s ostalim zastupnicima iz redova manjina. Pitali smo ga i hoće li manjinski zastupnici ići u bloku, na što nam je Pupovac ponovio da čeka sastanak svih osam zastupnika te da će o tome tek razgovarati.

"Nismo sudjelovali ni u čijoj kampanji, pa nećemo ni sad nakon izbora", kaže Pupovac na pitanje o ultimatumu Domovinskog pokreta da ne prihvaćaju koaliciju u kojoj bi bio SDSS.

Čekamo izjave ostalih zastupnika manjina

Novi su mandat osvojili Robert Jankovics (mađarska manjina), koji nije imao protukandidata, te Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina). Novi je mandat osvojio i Veljko Kajtazi (Savez Roma Kali Sara).

Izjave ovih troje zastupnika još uvijek nismo dobili. Njih ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.